Предприемачът, лидерът, менторът  - интервю с Петър Стоилов, изпълнителен директор на „Нестле България“

Предприемачът, лидерът, менторът  - интервю с Петър Стоилов, изпълнителен директор на „Нестле България“

Предприемачът, лидерът, менторът  - интервю с Петър Стоилов, изпълнителен директор на „Нестле България“

Тази година започна трудно за пазара на какао – цената му скочи заради недостиг. Според анализи причината за по-ниската реколта са климатичните промени. Как компанията планира да се приспособи към тях?

Цената на какаото се повиши с 60% през 2023 г., а анализите, които получаваме всяка седмица, ясно показват, че през 2024 г. скокът ще бъде още по-голям. Очакваме ръст на цените над 80% спрямо миналата година. Независимо от това ние ще спазим ангажиментите си за устойчив бизнес и ще продължим активно да развиваме малките ферми в Кот д’Ивоар и Гана. Да инвестираме в стратегическата програма Income Accelerator, която цели не само да финансира фермерите, но и да даде конкретни решения как да увеличат добива си на какао в новата обстановка при променящи се климатични условия. Дългосрочната ни цел е цялостно да подобрим качеството и начина на живот в тези държави, където добиването на какао е част от националната им политика. Подхождаме отговорно към цените към крайните потребители за сметка на маржовете ни в категория „Захарни и шоколадови изделия“.

Повече от 20 години сте в „Нестле“. Какво ви държи извън коловоза?

Разделям професионалната си биография в „Нестле“ на четири етапа. Присъединих се към компанията през далечната 2001 г. като бизнес мениджър за „Нестле Профешънъл“ – дивизия, която се занимава с развитието на пазара за незабавна консумация, което включва всичко, което е извън дома – хотели, ресторанти, заведения, публичен сектор, индустриален сектор, вендинг машини. В този период аз приех бизнеса като мой, защото стартирах развитието му от нулата и до последно бях ангажиран с него. Мога да определя този етап в компанията като предприемачески. 

Какви са мениджърските уроци на Петър Стоилов и защо е важна честната самооценка? 

Търсете списание „Мениджър” в:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ