Новата златна ера на научнофантастичните филми

Новата златна ера на научнофантастичните филми

Новата златна ера на научнофантастичните филми

Оригинална история, невероятен актьорски ансамбъл и идеална комбинация от развлечение и материал за размисъл. Всичко това илюстрира факта, че почитателите на фантастиката имат по-добър избор на качествени филми и сериали от когато и да било. Като гледаме към миналото десетилетие, виждаме, че научната фантастика се променя. Нейната традиционна роля е да отразява тревогите на нашето време, като вдъхновява (или предупреждава) аудиторията си за възможното бъдеще. Виждаме го и в Severance, и в „Гражданска война“ (Civil War, 2024) на Алекс Гарланд, и на много други места.

В същото време характерно за това, което нарекохме „нова златна епоха“, е, че фантастиката повече от всякога е универсално средство за разказване на човешки истории. „Проблемът за трите тела“ и отзвукът от книгите и сериала показва заедно с други подобни примери, че научната фантастика е универсален феномен, който умее да докосва и да говори на хора от всяка култура.

Кои са режисьорите и филмите, които промениха sci-fi киното и защо жанрът е по-хуманен и глобален от всякога? Прочетете пълната статия тук.

Търсете списание „Мениджър” в:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ