Ваксина за COVID-19 можем да очакваме най-рано догодина

Ваксина за COVID-19 можем да очакваме най-рано догодина

Ваксина за COVID-19 можем да очакваме най-рано догодина

Изследователи в САЩ постигнаха напредък в разработването на ваксина срещу коронавируса COVID-19, но съобщиха, че ваксината може да е готова след повече от 1 година за приложение. 

Учените се надяват по-скоро да се намери начин да се предотвратят бъдещи огнища на заразата, съобщи Sciencealert.

Тъй като броят на новите коронавирусни инфекции нараства ежедневно по целия свят, стратегиите за разработване на безопасна и ефективна ваксина бързо се движат напред.

В отговор на тази криза в областта на общественото здраве, изследователите в програмата за прецизни ваксини (PVP) в детската болница в Бостън са сред първите в разработването на ваксина, специално насочена към по-възрастните групи от населението - тези, които са изложени на най-голям риск от развитие на коронавирусна болест 2019 (COVID- 19), причинено от тежък остър респираторен синдром-2 коронавирус (SARS-CoV-2) и усложненията от него.

Според Световната здравна организация възрастните хора и хората с предшестващи здравословни състояния са по-уязвими от тежко изкарване на COVID-19.

„Възрастните имат различна имунна система от хората на средна възраст и често не реагират толкова силно на имунизацията, така че една ваксина няма как да е подходяща за всички“, казва Офер Леви, професор по педиатрия от Медицинския университет в Харвард и директор на PVP.

Настоящият антиген, използван за разработване на ваксина, е коронавирусен протеинов връх, наречен така, защото седи на върха на коронавирусната частица. Това е частта от вируса, която имунната система „помни“.

Ваксино-индуцираните антитела, направени от имунната система срещу този протеин, могат да предотвратят инфекцията.

Стратегията на PVP е да комбинира протеина на коронавируса с малки молекули, добавени към ваксината, за да се засили имунният отговор на реципиента.

„Като цяло се надяваме, че прецизно-адювантният подход ще подпомогне различните текущи ваксинални усилия по целия свят“, каза Леви. „Адювантите могат да бъдат от решаващо значение за получаване на по-силен, по-дълготраен, по-широк имунен отговор, особено сред хората с отслабен имунитет, като възрастните хора.“

„Този ​​специфичен за видовете подход представлява пример за прецизна ваксинология“, допълни той.

И изрази надежда, че в следващите няколко месеца ще има ясен сигнал за това коя ваксина продължава напред в клиничните тестове. 

Адювантите също биха могли да бъдат стратегия за икономия на разходи, казаха авторите на изследването, тъй като антигенът обикновено е най-скъпата част от ваксината.

Групата също изучава имунологичните отговори на коронавируса в жив животински модел.

Първите мишки вече са инокулирани с подобен протеин на шийката на коронавирус, получен от коронавирус SARS-2003 със или без комбинация от оловен адювант, за да се получат ранни данни за измерване на отговора на антителата.

В бъдеще, PVP търси да създаде ваксинална платформа и систематична програма, която да улесни развитието на ваксината при всякакви бъдещи огнища на коронавирус.

Три концепции за ваксина против COVID-19

Леви и Даулинг, инструктор по педиатрия в HMS и член на PVP, изчисляват, че такъв тип ваксини попадат в три общи вида:

РНК-базирани ваксини. В първите COVID-19 ваксини в разработката са използвани SARS-CoV-2 РНК.

„Този ​​подход е иновативен и привлекателен, но дори и да се окаже ефективен, може да е трудно да се създадат стотици милиони дози като всяка доза може да е много скъпа, тъй като може да изисква доста голямо количество РНК“, каза Доулинг. 

ДНК базирана технология. Подобно на ваксините на базата на РНК, този обещаващ подход използва генетичния материал на вируса за производството на ваксина. „Можете да направите повече ваксинални дози с ДНК, отколкото с РНК, но не е ясно дали производството може да бъде бързо мащабирано, за да отговори на огромното международно търсене“, обясни Доулинг. „И, доколкото знаем, тези ваксини с нуклеинова киселина все още не са тествани при пациенти в напреднала възраст.“

Въз основа на по-ранните коронавирусни ваксини. Това е подходът, който PVP използва: учене от по-ранни ваксини от предишни огнища на коронавирус и ги прави по-ефективни. „Ако добавите адювант, избран специално за оптимална активност при по-възрастна популация, той не само работи по-добре в тази група, но може драстично да намали цената на една ваксина, като намали необходимото количество антиген“, каза Доулинг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ