Петков: Разкриваме три пункта за българи, поискали евакуация от Украйна

Петков: Разкриваме три пункта за българи, поискали евакуация от Украйна

Петков: Разкриваме три пункта за българи, поискали евакуация от Украйна

България разкрива три пункта за българи, които искат да бъдат изведени от Украйна. Организира се автобусен транспорт, обмисля се и възможността за полети от Полша. Това заяви премиерът Кирил Петков след оперативно заседание на Министерския съвет. 

По думите му, се работи и по възможността да посрещнем украински граждани на територията на България.

"Правителството е задействало оперативни групи, които работят по преодоляването на различните рискове за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна. Изработваме краен план за всичките елементи на енергийна сигурност, киберсигурност, военно-времени запаси както и нива на тези запаси", добави Петков.

Премиерът апелира да не се всява паника у нас. "За момента няма директен риск за военни действия срещу България", увери той.

По-рано тази сутрин президентът Румен Радев свика среща на институциите, в която участваха премиерът Кирил Петков, председателят на НС Никола Минчев, министри от кабинета и членове на ръководствата на службите и Българската армия. На срещата държавният глава заяви, че над 4000 души са поискали евакуация от Украйна и че страната ни е отворена за украински граждани, търсещи убежище. 

Президентът Радев определи военната операция на Русия в Украйна като недопустима. "В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства за нанасяне на удари по критични инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е абсолютно недопустимо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летат бомбардировачи и да нанасят удари по съседна държава. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има рискове", добави той. 

Радев изтъкна, че България оценява рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Търсят се всички възможни варианти да няма прекъсване на енергийните доставки на газ, петрол, храни и стоки от първа необходимост, които ни касаят. Работи по всякакви алтернативни трасета за доставки. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ