Републиканци искат да орежат пенсията на Обама

Републиканци искат да орежат пенсията на Обама

Републиканци искат да орежат пенсията на Обама

Членовете на Републиканската партия в американския Конгрес планират да орежат значително пенсиите на Барак Обама и останалите бивши президенти на САЩ. Законопроектът ще бъде внесен през този месец, предава ТАСС. Инициативата е на председателя на комисията по надзор и по реформи в камарата на представителите Джейсън Чафътс от Юта и сенатора Джони Ърнст от Айова.

Според изданието USA Today проектът предвижда годишният таван за президентска пенсия да стане 200 хил. долара. Подобно ще е намаляването и на средствата от федералния бюджет за представителни разходи. Освен това двамата сенатори искат да съкратят още сумите, ако допълнителните доходи на бившите президенти надхвърлят 400 хил. долара годишно. В тези случаи парите ще бъдат орязвани пропорционално на допълнителните доходи.

Повод за рестрикцията стана оповестяването на данни, че Обама ще получи хонорар от 400 хил. долара за реч на предстояща конференция.

Това е вторият опит на сенатор Чафътс да намали президентските пенсии.

Бившите президенти получават годишно около 430 хил. долара.

Друг проект, подготвен от администрацията на Обама, предвиждаше увеличаване на пенсиите и представителните разходи до 588 хил. на година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ