Саботажът на съмненията

Саботажът на съмненията

Саботажът на съмненията

Излизането от зоната на комфорт винаги е предизвикателно, но все повече и повече прочувания показват, че то е необходимо за растеж и успех във вашия бизнес и кариера. Моят опит като ментор на предприемачи показва, че неувереността и липсата на самочувствие са основните пречки, които хората трябва да преодолеят, за да продължат напред с професионалното си развити. Предизвикателството е да разпознаете проблема и да го отстраните.

Макар че хората около вас може да разпознаят симптомите, вероятно нищо няма да се промени, ако самите вие не забележите издайническите признаци на колебание в себе си. Най-важните от тези признаци са изложени в книгата „Hunting Discomfort“ на Стърлинг Хоукинс. Той има личен опит със самосаботажа в кариерата и днес е бизнес лидер и ментор на много предприемачи.

В този текст добавих личната си гледна точка за ключовите показатели, които той посочва, и предизвиквам всеки четящ да направи своя собствена самооценка на чувството за неувереност и дискомфорт, която изпитва в работата, както и да предприеме проактивни действия, за да премине към следващото ниво на бизнес ангажираност, увереност, и успех.

Склонни сте да използвате неангажиращи фрази

„Ще се опитам“ и „надявам се на най-доброто“ са фрази, които нямат място във вашата кариера. Ако откриете, че често използвате подобни фрази, това показва, че или ви липсва увереност в собствените ви способностите си, или избягвате да поемате сериозни ангажименти. Антидотът срещу този тип поведение е поемането на отговорност и празнуването на всички успехи, колкото и да са малки. За да покажете ангажираност и увереност трябва да се научите да поемате пълна отговорност за действията си и да отдавате заслуженото на другите за техния принос към ваш общ успех. Тези положителни и проактивни усилия ще извървят дълъг път за укрепване на собствените ви вътрешни възприятия.

Фокусирате се предимно върху недостатъците си (или поне нещата, които считате за такива)

Когато съсредоточавате цялото си внимание върху вашите слаби страни и приписвате липсата на напредък в кариерата си на тях, вие просто се криете зад един защитен механизъм. Вместо това трябва да се възползвате от вашите силни страни и да повярвате в себе си. Фокусирайте се върху качествата, а не недостатъците, които притежавате

За вас е по-лесно да си представите ситуация, в която се проваляте, отколкото такава, в която постигате успех

Това води до постоянно търсене на защитни мрежи, резервни планове и алтернативи. Вместо това, отидете на работа, запретнете ръкави и започнете да се учите от грешките и успехите си, за да станете по-уверени. Моят съвет е да следвате примера на ваши успехи колеги и ментори, които са си изградили здравословно самочувствие.

Избягвате да правите планове за малко по-далечното бъдеще

Обичате да оставяте графика си отворен, в случай че нещо се случи или че не сте в добра кондиция в бъдещ момент. По същество не искате да ви се налага да излизате от зоната си на комфорт. Не си позволявайте да попадате в ситуация, в която избягвате поемането на бъдещи ангажименти, защото именно те са тези, които могат да ви помогнат да достигнете до следващото ниви.

Твърде придирчиви сте към условията, при които сте готови да поемете ангажимент

Винаги ще има ситуации,  в които условията за изпълнението на дадена задача не са възможно най-добрите, но ако често използвате този претекст за отказ от поемане на даден ангажимент, то това вероятно е знак, че се съмнявате в собствените си способности и си търсите някакво извинение. Моят опит показва, че хората, които рядко се ангажират със сериозни проекти, получават по-малко възможности за професионално израстване с времето.

Приравнявате ангажираността със загуба на свобода

Да си оставите всяка възможност отворена може да звучи добре, но в действителност това представлява една хаотична фантазия. Растежът и успехът са свързани със стесняване на опциите, ангажиране с едно нещо и неговото изпълнение по възможно най-добрия начин. Вашите клиенти и колеги трябва да знаят какво точно отстоявате и накъде ги водите.

Като елиминирате тези притеснения и се научите да излизате от зоната си на комфорт, ще може да се справяте с повече бизнес ангажименти и да изпълнявате повече обещания, отколкото някога сте предполагали, че е възможно. Това ще ви помогне да разкриете пълния си потенциал. Според мен животът е твърде кратък, за да бъдем ограничавани и стресирани от съмненията ни в самите нас.

……………………

Мартин Цвилинг, основател и главен изпълнителен директор на Startup Professionals, за Inc.com.

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ