Почина популярният френски актьор Жан-Пол Белмондо

Почина популярният френски актьор Жан-Пол Белмондо

Почина популярният френски актьор Жан-Пол Белмондо

На 88 години почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо, предаде Франс прес, като се позова на неговия адвокат. 

"Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно", съобщи адвокат Мишел Годест пред агенцията. Жан-Пол Белмондо е починал днес в дома си в Париж. 

Легенда на френското кино се е снимал в 80 филма. Незабравими ще останат ролите му във филми като "До последен дъх" и "Гиньоло", в който виси от хеликоптер над Венеция, отбелязва АФП.

Белмондо дебютира през 1950 година в Париж, където играе принцът в спектакъла "Спящата красавица". Но известността го спохожда десет години по-късно с излизането на екран на филма "До последен дъх", където Жан-Люк Годар му поверява главната роля, предава БГНЕС. 

През 70-те години Белмондо е на върха на славата си, снима се в много екшъни и комедии. Той изпълнява почти всички каскади в своите филми – "Великолепният", "Ас на асовете", "Професионалистът". Образът на младия бунтар с неотразима усмивка, която създава актьорът, е модел за подражание сред европейската младеж през тези години.

Белмондо работи със световни известни режисьори като Годар, Клод Люлюш, Марсел Карне, Жан-Пиер Мелвил и много други. Последният смята Белмондо за най-голямото откритие на френското кино след Жерар Филип.

Актьорът е удостоен с високи награди, сред които Кавалер на Почетния легион и орденът "За заслуги в областта на изкуството и литературата". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ