Няма втори шанс да направиш добро впечатление? Не е вярно!

Няма втори шанс да направиш добро впечатление? Не е вярно!

Оказва се, че старата максима – „Никога няма да получите втори шанс да направите добро първо впечатление“, не е особено коректна.

В нашето общество се поставя голяма тежест върху създаването на добро първо впечатление, и то не е без причина. Според някои проучвания първото впечатление се изгражда още в първите седем секунди от срещата ни с някого. Първите впечатления се създават изключително бързо, което е и основната причина да се обличаме добре за интервю за работа или за романтична среща.

Какво обаче се случва, когато първото впечатление, което сте оставили у вашия събеседник, не е особено позитивно? Представете си, че преди първата ви среща с нов клиент колата ви се разваля и вие закъснявате с 15 минути. На всичко отгоре, когато си вземате довиждане, вие обърквате името на клиента и забравяте да насрочите следваща среща. Как мислите, дали сте оставили добро първо впечатление на този клиент?

Изграждането на положителен имидж след лошо първо впечатление може да бъде изключително трудно. Това се дължи в голяма степен на неспособността на ума ни да се адаптира към промените и да приемат информация, която противоречи на това, в което вече вярваме. За клиента от по-горния пример е по-лесно да продължи да си мисли, че сте несериозен и непрофесионален човек, отколкото да промени мнението си за вас, дори когато е засипван с примери за обратното. Дори и да пристигнете навреме за следващата среща и да се обърнете към него, без да бъркате името му, той най-вероятно ще продължи да се придържа към негативното си мнение, създадено при първата ви среща.

Въпреки казаното до тук, не трябва да се предавате. Истината е, че човек може да си изгради позитивна репутация дори след лошо първо впечатление, казва професионалния коуч Джанет Зарецки.

Ето няколко неща, които трябва да направите за да постигнете тази цел:

Извинете се, ако е необходимо

Ако сте направили или казали нещо, което е обидило някого, трябва да се извините. Важно е обаче да не прекалявате, съветва Зарецки.

„Повечето хора прощават лесно, особено ако не става въпрос за нещо сериозно. Ако вие сте готови да се извините и да продължите напред, те ще ви последват“, казва тя.

„Важно е обаче извинението ви да е искрено. Не обръщайте прекалено много време на причините и обстоятелствата около вашата грешка, просто се извинете за поведението си и изразете желанието си да поправите нещата. Не се извинявайте по няколко пъти, защото така повдигате отново негативната първа среща, напомняйки на събеседника си това, което е мислил за вас в онзи момент“, добавя Зарецки.

Заглушете негативния вътрешен глас

Според Зарецки един от основните проблеми при преобръщането на лошото първо впечатление е склонността ни да отделяме прекалено много време на негативни мисли за грешките, които сме направили в миналото.  Като превъртаме отново и отново едни и същи негативни мисли в главата си, ние се пренавиваме и започваме да мислим само за това как да не повторим същите грешки при следващата ни среща с човека, който сме обидили.

Химикалите в нашия мозък също не помагат за преодоляването на този проблем.

„Когато изпитваме чувство на срам или унижение, организмът ни отделя „токсичен химически коктейл“, който ни поставя в дефанзивна позиция. Когато сме в такова състояние, способността ни да бъдем съпричастни, да се свързваме с другите и да бъдем себе си е намалена значително. Освен това, нашият събеседник усеща дискомфорта, който изпитваме, което допълнително усложнява ситуацията“, казва Зарецки.

За това е толкова важно самите вие да си простите и да се освободите от чувството на срам, което сте изпитали  този момент. Това е единствения начин да гарантирате, че ще бъдете себе си при следващата ви среща лице в лице с този човек. Най-добрият начин да поправите лошото първо впечатление е като покажете истинската си същност.

Разберете как другите гледат на вас

Повечето от нас не осъзнават какво впечатление оставят у околните. Ние обичаме да мислим за себе си по определен начин и сме склонни да приемаме, че другите ни виждат в същата светлина. За да разберете колко близко е мнението ви за самите вас до първото впечатлението, което оставяте у другите, Зарецки съветва да се консултирате с три до пет човека, на които имате доверие и може да разчитате да ви кажат истината. Обяснете им, че работите по професионалното си развитие и че бихте искали да получите честна обратна връзка за това, което те са си помислили за вас, когато са ви срещнали за първи път.

Не се обиждайте от коментарите и критиките, които ще получите, а ги използвайте, за да направите необходимите промени, които ще ви помогнат с изграждането на по-добро първо впечатление при срещите с нови хора.

………….

Лиса Евънс за FastCompany.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки