Как да действаме когато някой е ядосан

Как да действаме когато някой е ядосан

Как да действаме когато някой е ядосан

Всеки от нас се е озовавал в ситуация да се изправи пред ядосан събеседник. Това може да е съпруг, приятел, колега или дори непознат. Подобна ситуация винаги ще ни накара да се почувстваме неловко. 

Вероятно в този случай бихте искали да разрешите проблема възможно най-бързо и деликатно? Но как да накараме някой, който е видимо ядосан, да се почувства по-добре и да стане мил и сговорчив отново? 

Всеки случай е уникален и ще трябва да се прецени на момента как е най-удачно да се подходи. Въпреки това, ако приложите някой от следващите 4 техники, е много вероятно да постигнете успех.

1. Не отвръщайте на агресията. Това само ще накара човека срещу вас да се ядоса още повече. Колкото и да е трудно, трябва да загърбите гордостта и да дадете път на разума. Внимавайте и да не парирате агресията със сарказъм, защото и това ще вбеси допълнително опонента ви.

2. Покажете загриженост. Ако покажете, че искате да сте съпричастни, ще разберете, че в повечето случаи ядосаните хора се чувстват неразбрани. Да ги изслушате може да се окаже достатъчно, за да променят отношението си. Ето няколко примера за съпричастност:

  • Може ли да ми кажеш, какво не е наред? Може би мога да помогна.
  • Съжалявам, че се чувстваш по този начин. Има ли нещо, което мога да направя?
  • Това не трябваше да се случва. Как се чувстваш?

3. Бъдете човечни. Ако ядосаното лице насочва своя гняв към вас, най-бързият начин да намалите раздразнението, е като се опитате да бъдете по-човечни. Кажете, как гневът се отразява на вас - т.е. уплашени, объркани или разтревожни. И не забравяйте да подчертаете, че с думите си не искате да кажете нищо лошо.

4. Разведрете обстановката. Не винаги е подходящо да го правите, но може да пуснете някоя лека шега, за да разведрите обстановката. Закачка, намигване или усмивка могат да окажат магическо въздействие, стига да прецените ситуацията.

Не позволявайте на някой друг да ви развали деня.

Когато всичко е казано и направено, трябва да си дадем сметка, че все пак е невъзможно да контролираме емоциите на някой друг. Някои гневни хора просто искат да си останат ядосани. Ако изобщо е възможно, не позволявайте това да съсипе вашия ден. Изберете позитивизма и бъде по-добър човек.

Източник: Lifehack

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ