Как да използваме тревожността и безпокойството в наша полза

Как да използваме тревожността и безпокойството в наша полза

Как да използваме тревожността и безпокойството в наша полза

Докато в някои случаи тревожността и безпокойството могат да бъдат симптоми на сериозни психически проблеми като депресия и нервни разстройства, повечето прояви на тревожност в ежедневието представляват просто естествена част от живота и човешката природа.

Чувството на безпокойство всъщност може да бъде дори полезно за човек, ако той знае как да се възползва от него, казва Боб Роусън, автор на „Conscious: The Power of Awareness in Business and Life.“

 „Начинът, по който използвате вашата тревожност, определя дали тя ще бъде вредна или полезна. Предвид факта, че светът днес става все по-забързан и по-несигурен, чувството на безпокойство лесно може да се превърне в неистово напрежение и страх, който да ви парализира и да ви остави с чувството за безизходица. От друга страна, избягването на всички ситуации, които могат да ви обезпокоят, може да ви остави неподготвени за множеството трудности, пред които ще ви изправи живота. Тревожността може да се превърне в позитивна сила във вашия живот, ако я поддържате в балансирани количества“, добавя той.

Според Роусън, първото препятствие, което трябва да преодолеете, е да спрете да гледате на безпокойството през негативна призма.

„Ние гледаме на тревожността като на нещо, от което трябва да се страхуваме и да избягваме. Този начин на мислене само влошава ситуацията. Трябва да гледаме на безпокойството като на един вид аларма за тревога, която ни казва да бъдем по-внимателни и бдителни“, казва Роусън.

Тревожността е енергия, която като всяка друга може да бъде използвана както по полезен, така и по вреден начин. Ето няколко съвета, как да намерите баланс и да превърнете безпокойството в нещо позитивно.

1. Прекомерна тревожност

В природата на някои хора е да се тревожат прекалено много за дори най-малките дреболии. Това може да бъде истински проблем за тяхната кариера и професионално развитие.

„Това са хора, които винаги искат да бъдат прави. Те искат да държат нещата под контрол, да имат власт и да бъдат успешни. Те се страхуват от това да бъдат посредствени, незначителни и неуспешни.“, казва Роусън.

Ако се ядосвате често, ако сте изключително нетърпеливи и постоянно търсите уважението и възхищението на другите, най-вероятно страдате от прекалена тревожност.

2. Липса на безпокойство

Хората, които нямат никакви тревоги, всъщност се оказват в почти същата незавидна позиция

„Това са хората, които си заравят главата в пясъка, когато животът ги изправи пред някакво препятствие. Те не искат да поемат никакви рискове и предпочитат да поддържат статуквото“, казва Роусън.

Ако сте прекалено предпазливи и откъснати от всичко, което се случва около вас, значи имате нужда от повече тревожност.

„Светът се променя по-бързо от нашата способност да се адаптираме. Налага ни се постоянно да учим нови неща и да усвояваме нови умения. Важно е да си позволите да чувствате тревожност и безпокойство, ако не искате да изостанете от вашите конкуренти“, казва Роусън.

3. Полезната тревожност

Постигането на балансирано ниво на безпокойство ви осигурява достатъчно напрежение, за да продължавате напред в трудните моменти, без да изпитвате желание да се предадете, или да търсите начини да контролирате промените, които настъпват около вас.

Първата стъпка за реализирането на подобен баланс е да свикнете с чувството на неудобство.

„Много хора смятат, че смисъла на живота е в това да бъдат щастливи. Аз съм на друго мнение. Смисълът е да имате пълноценен живота, а това означава понякога да имате лоши дни, а друг път добри. Научете се да излизате от вашата зона на комфорт и ще научите много неща за себе си, за които не сте и подозирали преди“, казва Роусън.

Второто нещо, което трябва да направите, е да потърсите причината за вашето безпокойство.

„Запитайте се какво ви кара да се чувствате разтревожени. Може би сте развълнувани от речта, която ви предстои да изнесете, или пък сте изплашени от това да не се изложите? Начина, по който ще изтълкувате вашето безпокойство определя дали то ще ви помогне или ще ви навреди. В случая с изнасянето на реч, балансираната доза тревожност може да бъде изключително полезна. Вместо да се стараете да прикриете безпокойството, опитайте да го разберете. Ако сте прекалено разтревожени, най-вероятно няма да дадете особено добра реч. Същото важи и ако подходите към нея без страст и чувство“, казва Роусън

В крайна сметка, всички имаме проблеми, които искаме да разрешим, и цели, които искаме да постигнем. Тревожността представлява енергията, която ни кара да предприемем нужните действия, за да осъществим тези наши желания.

По материал от FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ