Стимулирайте креативността за по-добри бизнес резултати

Стимулирайте креативността за по-добри бизнес резултати

Стимулирайте креативността за по-добри бизнес резултати

Творчеството е способността, която имаме, за да създадем нещо ново - може да бъде нещо велико и революционно или нещо малко, но значимо. То може да се използва във всички аспекти - от ежедневните ви дейности до професионалната и бизнес сферата, като например при планирането и реализирането на нов проект или начина, по който представяте работата си. Ето няколко съвета, които са ми помогнали, за да се научите да стимулирате креативността за постигане на по-добри бизнес резултати.

Решавайте проблемите по различен начин 

Творческите хора виждат света по различен начин и намират различни решения на проблемите. Всички можем да мислим творчески, за да решаваме сложни ситуации в бизнеса. Необходимо е само „мислене извън кутията“, за да можем да възприемем модели, които досега не сме виждали. За да постигнете това, препоръчвам да прочетете книги с жанрове, с които не сте свикнали или съдържащи идеи, противоречащи на вашите, след което да ги анализирате и сравните. Можете да попитате за аргументите на други хора по дадена тема, която ви интересува.

Въпрос и предизвикателство

Да мислите творчески означава да предизвиквате и да създавате нови правила за бизнеса и за живота като цяло. Постигнете успех по свой начин и при свои условия, само от вас зависи да изведете бизнеса и живота си на следващото ниво. Не забравяйте, че анализът на силните и слабите страни на вече установена структура, продукт или план е ключът към иновациите.

Заложете на различното

Не се задоволявайте с традиционното, генерирайте нови идеи и установявайте промени в рутинните задачи, за да получите различни резултати. Повечето от хората, които са променили света, залагат на новото, без да се интересуват от страха от провал или трудностите, които биха могли да срещнат. Отстоявайте своите иновативни идеи и бъдете упорити, за да ги превърнете в реалност.

Следвайте стъпките на творческия процес

За да се реализират и оформят вашите творчески идеи, трябва да следвате процес, който се състои от няколко стъпки. Първото нещо е да подготвите и генерирате вашите идеи, като за да постигнете това, трябва да проучите темата. Следващата стъпка е инкубацията, след като имате идеята си, трябва да я "пуснете", така че да расте. Третата стъпка е просветлението - когато връзките са се образували, така че отговорът да се появи в главата ви естествено. По-късно трябва да направите оценка, за да потвърдите идеята си и нейните алтернативи. Трябва също да проверите дали целта, която търсите, е изпълнена. И накрая, направете проверка, тоест е време да споделите идеята си с останалия свят и да направите тестове. 

Научете се да пишете

Споделете вашите идеи в писмена форма и използвайте творческия си потенциал чрез проста и разговорна техника на писане, за да предадете близост и сигурност на вашите служители и колеги. Това е препоръката на великия Пол Греъм, известен програмист и рисков капиталист в епизода „Пиши, докато говориш“ от поредицата от есета „Хакери и художници“. Творческите хора трябва да знаят как да общуват с другите, за да споделят своите иновативни идеи със света, така че, както препоръчва Пол Греъм, писането добре и по полезен начин е от съществено значение. 

Бъдете наблюдателни

Творчеството и иновациите често вървят ръка за ръка. Творческите хора са много наблюдателни и знаят как да използват всички сетива за откриване на модели или нужди. Стимулирайте мозъка си като промените обкръжението си и излезете от зоната си на комфорт. Когато се почувствате заседнали в проблем, опитайте се да предефинирате проблема от друга гледна точка, по този начин можете да измислите иновативни решения за вашите трудови предизвикателства. Освен това можете да помогнете на екипа си, като вдъхновите творческо мислене чрез признание и награди. Използвайте методи като мозъчна атака и задаване на въпроси, за да генерирате иновативни решения. 

Източник: Памела Валдес за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ