Кадрите избират, кадрите решават

Кадрите избират, кадрите решават

Кадрите избират, кадрите решават

Компаниите са изправени пред драматична промяна от една година насам, когато светът внезапно беше изправен пред загуба на работни места и съкращения на персонал. Днес много компании работят за бързо увеличаване на персонала. Изминалата година обаче предефинира напълно начина ни на работа, осигурявайки нов набор от предизвикателства за компаниите, се разкрива в нов доклад на Jobvite, водещ в индустрията пакет за придобиване на таланти.

Jobvite анкетира над 800 служители по набиране на персонал и HR специалисти, разкривайки, че приоритетите и очакванията на работното място са се променили и работниците дават ясно да се разбере, че очакват повече от статуквото.

"Компаниите преживяват нов вид революция, при която кандидатите и служителите се чувстват упълномощени да избират работа, където се чувстват подкрепени и ценени", каза Кери Гилиъм, вицепрезидент по маркетинг в Jobvite.

Ето какво се казва в доклада за настоящото състояние на наемане и как компаниите могат да преодолеят големите промени на днешния пазар на труда.

Разнообразие и включване (D&I) 

В тазгодишния доклад отново се потвърждава, че компаниите трябва да дадат приоритет на инициативите за D&I, за да успеят, като почти половината от служителите казват, че търсещите работа се интересуват от D&I инициативи повече, отколкото през предходната година - с повече от 16 процентни пункта спрямо 2020 г.

Докато повечето организации поставят по-голям акцент върху изграждането на разнообразна работна сила в сравнение с предходната година, 20% от организациите все още нямат цели за D&I. Това би могло да доведе до предизвикателства за привличането на таланти, тъй като 44% от анкетираните рекрутери заявиха, че кандидатите са отказали интервю или предложение за работа поради липса на разнообразие.

Предимства и бонуси

В днешния пазар на труда компаниите трябва да бъдат фокусирани върху предоставянето на обезщетения и привилегии, които съответстват на това, което работниците искат днес, а не преди двадесет или тридесет години.

Докато обезщетения като медицинска/стоматологична помощ остават важни за търсещите работа, гъвкавите работни графици, платения родителски отпуск и финансово уелнес образование имат драстично нарастващо значение, според доклада Jobvite. Други предимства като бонуси и възстановяване на разходи за продължаващо образование вече не са основен приоритет.

Дистанционна работа и гъвкавост

Докато повечето компании планират да предложат някакъв вид хибридно работно място, липсата на възможности за отдалечена работа също може да навреди на компаниите, които ще се сблъскат с недостиг на персонал.

Мнозинството от набиращите служители са виждали кандидати да отказват интервю или предложение за работа през последната година поради липса на гъвкавост и възможности за отдалечена работа на работното място. Освен това 57% от набиращите персонал смятат, че липсата на хоум офис политики затруднява привличането на потенциални кандидати. 

Как се адаптират компаниите

С милиони незаети работни места в Съединените щати организациите работят върху преосмисляне на процеса на набиране, за да наемат по-ефективно най-добрите таланти.

Почти 80% от приоритетите за подбор на персонал се изместиха, а 40% казват, че бюджетите за набиране на персонал са се увеличили. Много от тях също автоматизират повече процеси за набиране на персонал, отдават повече работни места на външни изпълнители (35%) и наемат повече вътрешни служители (40%), за да отговорят по-добре на нуждите от наемане.

Социалните медии и брандирането на работодателите са по-жизненоважни в маркетинговите усилия на организацията за набиране на персонал, което прави конкуренцията за таланти ожесточена и следователно има различни приоритети, когато става въпрос за оценка на кандидатите. Предишният трудов опит и подходяща култура са намалели по значение, което доказва, че все повече набиращи персонал рискуват с различни видове кандидати, за да се адаптират към недостига на работна ръка.

И накрая, компаниите плащат на работниците повече, като трима от четиримата служители за набиране на персонал отчитат увеличение на кандидатите и настоящите служители, които преговарят за по-високи заплати - с 20% по-високи от предходната година.

Новата реалност е ясна - пъргавостта и адаптивността са от съществено значение за успешното наемане на персонал, а компаниите, които не успеят да се адаптират към непрекъснато развиващата се работна сила, ще се сблъскат с по-големи трудности при привличането на висококачествени таланти.

"Натискът е върху организациите да отговорят на тези предизвикателства, като бъдат стратегически и приемат инициативи, които са в съответствие с ценностите и приоритетите на кандидатите", каза Кери Гилиъм, вицепрезидент по маркетинг в Jobvite. 

Източник: Марсел Швантес, основател и директор човешки ресурси на Lidership from the core, за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
Кои са най-търсените IT специалисти у нас през септември
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян