Кадрите избират, кадрите решават

Кадрите избират, кадрите решават

Компаниите са изправени пред драматична промяна от една година насам, когато светът внезапно беше изправен пред загуба на работни места и съкращения на персонал. Днес много компании работят за бързо увеличаване на персонала. Изминалата година обаче предефинира напълно начина ни на работа, осигурявайки нов набор от предизвикателства за компаниите, се разкрива в нов доклад на Jobvite, водещ в индустрията пакет за придобиване на таланти.

Jobvite анкетира над 800 служители по набиране на персонал и HR специалисти, разкривайки, че приоритетите и очакванията на работното място са се променили и работниците дават ясно да се разбере, че очакват повече от статуквото.

"Компаниите преживяват нов вид революция, при която кандидатите и служителите се чувстват упълномощени да избират работа, където се чувстват подкрепени и ценени", каза Кери Гилиъм, вицепрезидент по маркетинг в Jobvite.

Ето какво се казва в доклада за настоящото състояние на наемане и как компаниите могат да преодолеят големите промени на днешния пазар на труда.

Разнообразие и включване (D&I) 

В тазгодишния доклад отново се потвърждава, че компаниите трябва да дадат приоритет на инициативите за D&I, за да успеят, като почти половината от служителите казват, че търсещите работа се интересуват от D&I инициативи повече, отколкото през предходната година - с повече от 16 процентни пункта спрямо 2020 г.

Докато повечето организации поставят по-голям акцент върху изграждането на разнообразна работна сила в сравнение с предходната година, 20% от организациите все още нямат цели за D&I. Това би могло да доведе до предизвикателства за привличането на таланти, тъй като 44% от анкетираните рекрутери заявиха, че кандидатите са отказали интервю или предложение за работа поради липса на разнообразие.

Предимства и бонуси

В днешния пазар на труда компаниите трябва да бъдат фокусирани върху предоставянето на обезщетения и привилегии, които съответстват на това, което работниците искат днес, а не преди двадесет или тридесет години.

Докато обезщетения като медицинска/стоматологична помощ остават важни за търсещите работа, гъвкавите работни графици, платения родителски отпуск и финансово уелнес образование имат драстично нарастващо значение, според доклада Jobvite. Други предимства като бонуси и възстановяване на разходи за продължаващо образование вече не са основен приоритет.

Дистанционна работа и гъвкавост

Докато повечето компании планират да предложат някакъв вид хибридно работно място, липсата на възможности за отдалечена работа също може да навреди на компаниите, които ще се сблъскат с недостиг на персонал.

Мнозинството от набиращите служители са виждали кандидати да отказват интервю или предложение за работа през последната година поради липса на гъвкавост и възможности за отдалечена работа на работното място. Освен това 57% от набиращите персонал смятат, че липсата на хоум офис политики затруднява привличането на потенциални кандидати. 

Как се адаптират компаниите

С милиони незаети работни места в Съединените щати организациите работят върху преосмисляне на процеса на набиране, за да наемат по-ефективно най-добрите таланти.

Почти 80% от приоритетите за подбор на персонал се изместиха, а 40% казват, че бюджетите за набиране на персонал са се увеличили. Много от тях също автоматизират повече процеси за набиране на персонал, отдават повече работни места на външни изпълнители (35%) и наемат повече вътрешни служители (40%), за да отговорят по-добре на нуждите от наемане.

Социалните медии и брандирането на работодателите са по-жизненоважни в маркетинговите усилия на организацията за набиране на персонал, което прави конкуренцията за таланти ожесточена и следователно има различни приоритети, когато става въпрос за оценка на кандидатите. Предишният трудов опит и подходяща култура са намалели по значение, което доказва, че все повече набиращи персонал рискуват с различни видове кандидати, за да се адаптират към недостига на работна ръка.

И накрая, компаниите плащат на работниците повече, като трима от четиримата служители за набиране на персонал отчитат увеличение на кандидатите и настоящите служители, които преговарят за по-високи заплати - с 20% по-високи от предходната година.

Новата реалност е ясна - пъргавостта и адаптивността са от съществено значение за успешното наемане на персонал, а компаниите, които не успеят да се адаптират към непрекъснато развиващата се работна сила, ще се сблъскат с по-големи трудности при привличането на висококачествени таланти.

"Натискът е върху организациите да отговорят на тези предизвикателства, като бъдат стратегически и приемат инициативи, които са в съответствие с ценностите и приоритетите на кандидатите", каза Кери Гилиъм, вицепрезидент по маркетинг в Jobvite. 

Източник: Марсел Швантес, основател и директор човешки ресурси на Lidership from the core, за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ