Лидерите са добри читатели

Лидерите са добри читатели

Много изпълнителни директори се чудят как могат да увеличат резултатите на компанията си десетократно и погрешно търсят външни средства. Един от най-ефективните начини, по които лидерите могат да повлияят на своята компания и на хората около тях, е чрез вътрешни средства. В моята компания Pure Green обучавам нашите ръководители и франчайз партньори как да овладеят следните вътрешни набори от умения, за да постигнат десет пъти повече от настоящите си резултати. Овладейте следните лидерски умения и ще бъдете изненадани колко бързо ще последват резултатите.

Лично развитие 

Най-добрите лидери са постоянно фокусирани върху подобряването на своите умения. В нашия съвременен свят информацията е по-достъпна от всякога, не само чрез традиционните книги, но и чрез аудио книги, подкасти, онлайн статии и семинари или семинари на живо. През цялата си кариера винаги съм се стремял да се усъвършенствам като лидер, като непрекъснато се уча от лидери от световна класа, курсове за лидерство и всички инструменти за лично развитие, споменати по-горе.

Колкото и наивно да звучи, лидерите са читатели. Някои хора, когато чуят това се оправдават с думи като: "Нямам време да чета". Истината е, че с това извинение личностното развитие не е приоритет. Когато пътувате до работа или пътувате със самолет, защо не слушате аудиокнига или бизнес подкаст? Дори ако пътуването ви до работното място е само десет минути във всяка посока и слушате аудиокнига по 20 минути на ден, с течение на времето ще получите ценни прозрения, които могат да ви помогнат да се подобрите като лидер.

Фокусирайте се върху изпълнението

Винаги съм бил човек, който гледа голямата картина вместо да се вманиачавам в детайлите. Фокусиран съм върху постигането на резултати и как да ги постигна стратегически и бързо. Изграждането на успешна организация изисква и двата вида мислене, но прекомерният фокус върху детайлите може да доведе до това, което наричам "парализа на анализа". Много лидери прекаляват с мисленето, което възпрепятства способността им да вземат бързо решения. Отнемането на твърде дълго време за вземане на решения може значително да забави възможностите за растеж и разходи на компанията.

Фокусът на лидера трябва да бъде върху изпълнението. Първо действайте, а после се прицелете. Да, лесно може да сбъркате с този подход, но ако се поучите от грешките, винаги можете да коригирате курса. Търся резултати и запазвам това, което работи, и оставям това, което не работи. Хората следват лидери, които са смели и вземат бързи решения. Призовавам ви да приемете тази философия и да измерите ефекта, който тя има върху вашата компания.

Обградете се с хора, които уважавате

Казват, че средният годишен доход на петимата души, с които прекарвате най-много време, е еквивалентен на вашия годишен доход. Независимо дали това се отнася абсолютно точно за вас или не, времето прекарано с хора, които харесват това, което правят и имат положително мислене, със сигурност ще ви повлияят по положителен начин.

Аз, например, казва авторът на статията, избирам да се обграждам, както лично, така и професионално, с хора, които ме вдъхновяват всеки ден и ме зареждат с енергия. Призовавам ви да сте наясно с влиянието, което хората около вас оказват върху вашето настроение, креативност и енергия.

Създавайте смислени взаимоотношения 

Най-ефективният начин да изградите вашата мрежа е чрез създаване на смислени взаимоотношения. Били ли сте някога на събитие, при което някой се приближава до вас, бързо ви пита какво правите, говори с вас няколко минути, след което ви подава визитна картичка и си тръгва? Дни по-късно получавате спам, общ имейл или заявка за LinkedIn или, още по-лошо, човекът ви е включил в своя бюлетин, за който не сте се регистрирали. Това не е работа в мрежа. Това е тактика, която е малко вероятно да доведе до някаква значима връзка.

Най-добрият начин за създаване на мрежа е да слушате внимателно хората и да отделите време, за да изградите смислена връзка. Не бъдете този мрежов оператор на повърхностно ниво, описан по-горе. Инвестирайте много в изграждането на взаимоотношения с качествени хора. Когато сте на мрежово събитие, парти или социално събитие, по-добре е да изградите по-дълбоки взаимоотношения с по-малко хора, отколкото да имате по-голям брой плитки взаимодействия.

Запишете целите си и следете напредъка си 

Има голяма сила в ясното дефиниране на вашите цели и проследяване на напредъка ви. В началото на всеки месец ясно определям целите си за месеца, преглеждам представянето си от предходния месец, след което проследявам напредъка си през следващите седмици.

Важно е да изберете цели, с които можете да се ангажирате и които са постижими. Освен това използвам силата на отчетността, като съм част от групата за предприемачи, където споделяме целите си за текущия месец и се държим отговорни един друг за напредъка ни.

Източник: Рос Франклин, главен изпълнителен директор и основател на Pure Green, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ