Щастието също е въпрос на тренировки

Щастието също е въпрос на тренировки

Никога стремежът за щастие не е бил толкова „на мода“, колкото е сега. Мотивиращи фрази, книги за самопомощ, програми, които обещават да достигнем онова състояние на съзвучие със себе си, които толкова много желаем. Но в разликата между представата ни за щастие и модела на живот, който водим, се крият онези фатални резултати за нашето здраве, като депресията и тревожността. Това твърдят лекарите по психология Аусиас Себоля и Давид Алвеар, които в книгата си „Положителна съзерцателна психология“ се опитват за обяснят как да насочим мисълта си към търсене на истинското благополучие чрез съзерцателни практики, пише abc.es.

„Ако попитате хората какво е да бъдат щастливи, по-голямата част от тях ще ви дадат много мъдри дефиниции. Проблемът е, че нашият стил на живот не се съобразява с тази идея за щастието, която имаме и, в която оценяваме чувството си на баланс между работа и почивка, себеприемането и хармонията със самите себе си“, обяснява психологът Аусиас Себоля.

Именно възпитаването на тези добродетели във всеки от нас са в основата на системата, представена от двамата експерти, която има за цел да ни помогне да изградим състояние на благополучие, което да устои във времето.

Развитието на тези умения, психолозите обясняват чрез следните четири съставки: научете се да засилвате положителните емоции; насърчавайте способността за възстановяване от несполуките, съсредоточавайте се върху регулирането на негативните емоции; тренирайте способността си да задържите вниманието си към настоящето, и култивирайте поведение на състрадание и щедрост.

Насочете вниманието си към настоящето

Става въпрос за способността ни да обърнем внимание на настоящето. Експертите обясняват, че е безсмислено да контролираме вниманието на ума си в моментите на вътрешна уязвимост, когато не се чувстваме добре от постъпките си или от заобикалящата ни среда.  

„Целта е да можем да си кажем: „В момента правя нещо, от което не се чувствам добре“ и да изключим вниманието си от отрицателните мисли, съсредоточавайки се върху нещо по-положително“, аргументира се психологът Аусиас Себоля.

Оценете добродетелите си като алтруизъм и състрадание

Когато се упражнявате върху благополучието си, е от особена важност да оцените силата на състраданието. Давид Алвеар, обаче, предупреждава, че не трябва да се бъркат понятията „добродетел“ и „стойност“. По думите му трябва да се насочим към добродетелите, на които държим като хора, а именно силата, смелостта, състраданието, лоялността, доверието и други.

„Ако действаме в съответствие с добродетелите ни, поведението ни влияе положително върху нашето благосъстояние. Това е единственото устойчиво благополучие във времето. Останалото е щастие, фокусирано върху хедонизма“, казва Аусиас Себоля.

Изградете си устойчивост срещу отрицателните емоции

За да продължим да работим, също така е важно да се научим да регулираме отрицателните си емоции. Въпреки това не бива да ги отричаме, както обясняват и двамата експерти, тъй като много пъти определени отрицателни емоции могат да ни доведат до положителни действия. Трябва да приемем тези емоции, но и да можем да ги регулираме.

„Трябва да се научим да съкращаваме негативната емоция, да не й отделяме толкова много от времето си, за да не изразходваме ресурсите си. И когато си отговорим на въпроса: „Колко време искам да посветя на този гняв или отвращение?“ ще изградим умение да насочваме вниманието си към следващите ни ангажименти“, пояснява психологът Себоля.

Насладете се на момента

И накрая, важно е да се научим да оценяваме положителните емоции, нещо, което изглежда просто, но много пъти не го правим.

„Трябва да се опитаме да уловим емоцията, да бъдем по-внимателни и най-вече да не се бойкотираме. Затова е нужно да се научим да удължаваме и поддържаме положителната емоция“, препоръчва още Себоля.

Значението на бъдещото ни Аз

„Ние имаме връзка с бъдещото си Аз, независимо дали ни харесва или не“, казва психологът д-р Давид Алвеар. След като приемем това, експертът обяснява, че трябва да мислим за това бъдещо Аз и да го култивираме, за да сме в хармония с нашите добродетели.

„Бъдещото Аз е силна точка на мотивация, съществено поведение за постигане на щастието. Ако нямам способността да се проектирам към щастливото бъдеще, това ще се отрази негативно на действията ми в настоящето“, коментира докторът по психология Аусиас Себоля. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ