10 ужасни навика, които унищожават вашето щастие

10 ужасни навика, които унищожават вашето щастие

10 ужасни навика, които унищожават вашето щастие

Човечеството прекарва огромна част от живота си в търсене на щастието. Всеки ден правим избори, от които зависи дали се чувстваме добре в собствената си кожа.

Стараем се да вземаме решения, които да ни доближат до така желаното щастие. Избягваме нещата, които ни плашат, и опитваме да изградим един комфортен живот, лишен от неприятни изненади.    

Единственият проблем с тази формула идва от факта, че някои от изборите, които правим, засилват нашето безпокойство и отчаяние. Тези избори водят до създаването на лоши навици, които значително ограничават шанса да намерим трайно щастие.

За да прекъснете този негативен цикъл и да върнете радостните моменти във вашия живот, трябва да се откажете незабавно от следните навици:

1. Непрекъснато да се сравнявате с другите

Лесно е да гледате отстрани някой друг и да си мислите, че той има перфектната кариера, най-щастливата връзка, че има повече пари от вас или пък, че изглежда по-добре. Този тип сравнения обаче никога не са справедливи, защото всички ние сме уникални човешки същества, със своите таланти, страхове, страсти, проблеми и умения. Всеки човек има различен житейски опит, желания и цели.

Когато се сравнявате с другите, опитайте да бъдете по-балансирани в оценката си. Припомнете си, че никой не е перфектен. В крайна сметка, всички се стараем да бъдем най-доброто, на което сме способни. 

2. Не оценявате това, което имате

Каквито и да са вашите житейски обстоятелства, несъмнено има много неща, за които трябва да сте благодарни. Всеки нов ден ви дава възможност да постигнете целите си, да помогнете на някои друг и да се радвате на малките неща от живота. Когато човек е неблагодарен, той омаловажава и  пренебрегва значението и стойността на всичко, което има.

3. Позволявате на страха и омразата да ви контролират

Нашите мозъци са свързани така, че да ни предупреждават и предпазват от опасности, но понякога това води до излишно безпокойство и страх, които могат да ни парализират. Страхът от провала създава бариера, която ни пречи да преследваме мечтите си. Страхът от поемането на рискове влияе на изборите, които сме готови да направим в живота.   

Същото важи и за омразата. Когато позволяваме на гнева да ни овладее, ние просто затъваме все по-дълбоко в блатото на цинизма и враждебността. Тежките преживявания могат да ви донесат болка и огорчение, но ако вземате решения, повлияни единствено от омразата, вие сами отнемате способността си да се съсредоточите върху нещата, които наистина имат значение за вас.

4. Фокусирате се изцяло върху миналото или бъдещето

Ако във вашето съзнание се въртят единствено мисли за миналото или бъдещето, най-вероятно ще пропуснете преживяванията и възможностите, които стоят точно пред вас. Важно е да живеете в настоящето, за да може да се насладите на мястото, където се намирате и на компанията на човек до вас. В противен случай, без дори да го осъзнавате, животът ви просто ще премине покрай вас.  

5. Опитвате се да контролирате неща, които не можете

Всички познаваме чувството на разочарование, което човек изпитва, когато разбере, че времето и  усилията, които е вложил за изготвянето на определен план, са били напразни, просто защото животът му е тръгнал в различна посока. Казвате си: „Нещата не трябваше да се развият по този начин.” Всичко изглежда толкова несправедливо.

Твърде често нашето желание за контрол произлиза от страха, че ако загубим управлението на нашия живот, дори за миг, веднага ще последва най-лошото. След определен момент вие влизате в битка срещу цялата вселена. Битка, която не може да бъде спечелена. Вместо да опитвате да контролирате всеки детайл от вашия живот, позволете на нещата да текат по своя естествен път.  

6. Въвличате се в игра на обвинения

Постоянното прехвърляне на вина за вашите проблеми и обстоятелства върху други хора е разрушителен навик, който ще нарани не само вас, но и хората около вас. Когато обвиняваме някой друг за неуспехите си, ние отказваме да поемем отговорност за собствените си чувства и действия. Мислим, че по този начин ще се освободим от съжалението и разкаянието.

В действителност, единствено ние сме отговорни за собствените си действия. Никой не може да ни накара да направим нещо против волята си и никой не може да поеме отговорност за това.

7. Посвещавате живота си на трупането на материални вещи

Когато организирате живота си около печеленето на пари и притежанието на материални ценности вие губите от поглед това, което наистина ви прави щастливи. Хора, преживявания, любов, радост и преследване на мечти и желания, това са нещата, които наистина имат значение. Намерете баланс в живота и не забравяйте, че щастието не се купува с пари. 

8. Търпите обкръжението на токсични хора

Негативните хора изсмукват радостта от живота. Ако не внимавате, песимистичните им възгледи ще завладеят вашия начин на мислене. Тъжната действителност е, че токсичните хора не се интересуват от вас и това никога няма да се промени, колкото и силно да се опитвате да ги впечатлите. 

Внимавайте с онези хора, които се появяват само, когато имат нужда от нещо и постоянно опитват да дискредитират вашето мнение, да прекрачат вашите граници и да омаловажават вашите желания.  Не позволявайте развитието на подобни взаимоотношения. Повярвайте в себе си. Вие заслужавате да бъдете около хора, които ще се държат с вас с уважение, разбиране и любезност.

9. Позволявате отлагането да унищожи вашата амбиция

От време навреме, всички отлагаме задачи, които мразим или пък измисляме оправдания, за да обясним защо не сме направили нещо, което сме обещали. Хроничното отлагане обаче нанася сериозни щети върху дългосрочното ви щастие. Отлагането ви коства ценно време и енергия, които може да използвате, за да преследвате вашите цели и мечти.

10. Прекалено сте самокритични

Ние сме свикнали да не си поставяме високи очаквания и да бъдем критични към себе си, когато се проваляме. В края на краищата, самокритиката ни помага да идентифицираме нашите недостатъци и да усъвършенстваме уменията си. Надутото его не помага на никой.

Въпреки това, непрекъснатите критики и липсата на вяра във вашите способности е още по-лошо. Негативните мисли ще забавят вашия растеж и ще ви попречат да достигнете до истинското щастие. Отделете време, за да опознаете себе си. Какво наистина искате? Какви са вашите желания, страсти и недостатъци? Намерете начин да бъдете себе си и да оцените това, което сте.

Дийп Пател, автор на книгата „A Paperboy's Fable: The 11 Principles of Success“, за Entrepreneur.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците
Citi предупреди персонала си в Обединеното кралство за възможни съкращения