4 различни начина да кажете „благодаря“

4 различни начина да кажете „благодаря“

4 различни начина да кажете „благодаря“

Всеки ден човек се изправя пред множество ситуации, при които му иска да покаже истинска признателност и благодарност. В повечето такива моменти, хората отговарят с едно бързо и почти автоматично „благодаря“.

Разбира се, дори напълно тривиалното „благодаря“ ще бъде оценено, но хората са свикнали да чуват тази дума толкова често, че в определена степен тя е изгубила своя смисъл и понякога може да изглежда недостатъчна.    

Когато някой направи нещо за вас, което ви кара да чувствате наистина дълбока и искрена благодарност, може да ви бъде трудно да намерите точните думи, за да опишете това, което изпитвате.

От Inc.com предлагат четири начина да покажете своята признателност, без да казвате думата „благодаря“

1. „Наистина оценявам това.“

По същество, това е смисъла на думата „благодаря“.  Буквалното изразяване и описването на благодарността, която изпитвате към някой, който ви е помогнал в труден за вас момент, може да има значително по-силно въздействие, отколкото тривиалното  „благодаря“.

Може да преобразувате фразата в „Наистина те ценя“, за да покажете, че не сте благодарни само за това, което е било направено за вас, а и за това, че точно определен човек е бил този, който ви е помогнал.

2. „Ти си истински спасител!“

Признаването на значимостта на чуждата помощ е друг начин да покажете искрена благодарност. Как да го направите? Най-добрият начин е като обясните как точно този човек ви е помогнал.

Може би партньорът ви е поел лидерската роля по проект, който вие сте игнорирали и държали на заден план. Изказване от рода на „Ти си спасител! Бях толкова зает, добре че ми помогна с онази задача!", показва признателност и адекватно подчертава колко важна е била помощта на този човек.

3. „Как бих могъл да ти се отплатя?“

Няма по-добър начин да се покаже благодарността от това да предложите да върнете услугата, когато имате възможност. Задавайки този въпрос, вие показвате че сте готови да подплатите вашата благодарност със действия, а не само с думи.  

В повечето случаи, хората ще отговорят с нещо от рода на „Не се тревожи!“ или „Няма нужда!“, но това не означава, че напразно сте предложили своите услуги.  Това е изключително ефективен начин да накарате човекът да сее чувства ценен и уважаван.

4. Действията казват повече от думите

Това не е действителна фраза, която да използвате, за да замените класическото „благодаря“, но този съвет е прекалено важен, за да бъде пренебрегнат. 

Знаете, обещанията и действията са две крайно различни неща. Ако мислите, че каквото и да кажете няма да бъде достатъчно, за да изрази вашата признателност, направете нещо, което да я изрази по-добре. Напишете ръкописна бележка или картичка с по-детайлно описание на вашата благодарност или пък похвалете човека на среща на екипа.

В живота на човек има много случай, когато стандартното „благодаря“ просто не изглежда съвсем достатъчно. В тези ситуации, използвайте един от тези 4 варианта, за да бъдете сигурни, че вашата благодарност ще достигне до своя реципиент по възможно най-ефективния и искрен начин. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ