Доволни ли сте от себе си в края на работния ден?

Доволни ли сте от себе си в края на работния ден?

Доволни ли сте от себе си в края на работния ден?

Случва ли ви се в края на работния ден, докато се возите в автобуса или метрото към вкъщи, мисловно да си създавате списък с нещата, които сте постигнали през деня? Чувството на удовлетвореност, което изпитваме, когато постигнем нещо значимо, е изключително важно за нашата самооценка. От друга страна, мисълта, че сте пропуснали да се възползвали от някаква възможност, която се е открила пред вас през деня, или че не сте успели да направите всичко, което сте искали, може да нанесе големи щети върху вашето самочувствие и да ви остави с натрапчивото чувство, че сте пропилели деня си.

Може би наистина сте могли да използвате времето си по по-продуктивен начин и да отхвърлите повече неща от списъка си със задачи, но също толкова вероятно е и да се постигнали повече, отколкото си мислите.

Ето пет съвета, които ще ви помогнат да се чувствате по-удовлетворени от постигнато през деня:

1.  Разбийте целите си на по-малки, постижими цели

Ако целите ви са прекалено големи и амбициозни, за да бъдат постигнати в рамките на един ден, много вероятно е постоянно да се чувствате неудовлетворени от себе си, защото просто няма начин да ги задраскате от списъка си достатъчно бързо.

Разбиването на целите на по-малки и лесни за постигане „под-цели“ може да ви помогне да видите прогреса, който всъщност сте постигнали, казва Джейми Грюмън, психолог и автор на „Boost: The Science of Recharging Yourself in an Age of Unrelenting Demands“.

„Приемането на по-малки цели ще ви помогне да се чувствате по-уверени в себе си и да видите, че вървите в правилния път и постигате напредък.“, добавя Грюмън.

Представете си например, че трябва да подготвите презентация на PowerPoint за новия проект, по който сте започнали работа. Това най-вероятно е задача, която е прекалено мащабна, за да бъде свършена в рамките на един ден. Вместо да опитвате да свършите цялата работа наведнъж и в крайна сметка така и да не успеете да я завършите, опитайте да я разделите на по-малки части, които да ви позволят да свършите качествена работа без да се претоварвате. Започнете с проучване на темата и брейносторминг, след което потърсете мнение и съвет от другите хора, които са свързани с проекта. В края на деня може и да не сте завършили самата презентация, но ще сте постигнали достатъчно голям напредък, който да ви покаже, че не сте си прахосали времето.

2. Отбелязвайте вашите постижения

Една от основните причини да не се чувстваме удовлетворени от работата си в края на деня е факта, че ние просто забравяме за голяма част от нещата, които сме успели да постигнем в това време. Направете списък с нещата, които сте завършили през деня и с тези, по който сте постигнали напредък.

Грюмън също така съветва да не се концентрирате само върху изпълнените задачи, но и над по-малки постижения, които дори не сте си били поставили като цел. Това е особено важно ако работите по нещо, което е ново за вас.

„Ако за пръв път правите сериозна презентация на PowerPoint, то вашата основа цел не трябва да бъде да завършите презентацията в рамките на деня, а да се научите как да боравите по-умело с PowerPoint.”, казва Грюмън

Иначе казано, не записвайте само директните резултати от вашата работа, но и нещата, които не сте знаели сутринта, но сте научили преди края на деня.

3. Запазете си една лесна задача за утрешния ден

Грюмън казва, че с наближаването на края на работния ден обича да избира по една задача от своя списък, която не би му отнела повече от 15 минути, и да я оставя като за следващия ден като първото нещо, което да изпълни.

 „На следващият ден лесно мога да изпълня тази задача и да имам нещо, което съм постигнал, още в самото му начало“, казва Грюмън.

Започването на деня с лесна задача ви помага да наберете инерция и ще ви спаси от сутрешните размисли от рода на „От къде да започна?“. Така вече имате задача, която ви очаква и която няма да ви отнеме много време.

4. Потърсете чуждо мнение

Обратната връзка е най-добрият начин да получите добра представа за това дали действително сте постингали напредък по вашите цели. Потърсете мнението на вашите колеги, шеф или клиенти. Много често ние имаме чувството, че не се справяме с достатъчно добре с дадено нещо, но хората около нас могат да ни успокоят и да ни кажат, че всъщност се справяме страхотно.

5. Бъдете по-милостиви със себе си и не се страхувайте да преосмислите целите си, когато е необходимо

Ако често се озовавате в ситуация, в която в края на деня списъкът ви със задачи става по-дълъг, вместо по-къс, то може би е време да разпределите тези дейности в различни дни и да отделите малко време, за да преразгледате целите си. Ако например ви се наложи да си вземете няколко почивни дни, за да се грижите за болното си дете, вие ще реорганизирате задачите си за следващата седмица. Нищо не ви пречи да направите същото и ако се чувствате затрупани със задължения до такава степен, че да нямате време дори да си поемете дъх.  

„Ние често съставяме графика си в един абстрактен и перфектен свят, в който всичко се развива по план, но в крайна сметка ние не живеем в такъв свят.“, казва Грюмън.

Бъдете по-снизходителни със себе си и осъзнайте факта, че винаги можете да промените целите си

...................................

Лиса Евънс за FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ