За какво всъщност се тревожите?

За какво всъщност се тревожите?

За какво всъщност се тревожите?

Колкото повече имаме, толкова повече искаме - така стоят нещата с високия идеал на модерния свят, финансовият просперитет. Преследването му се лесно може да градира във фикс идея, а тя - във вечно безпокойство. Но, докато се безпокоим за парите, за какво наистина се притеснявате? Професорът от Харвард Артър Брукс предлага различен поглед към финансовите притеснения

Тревожността има неограничената сила да направи живота ни по-лош. В „Как да спрем да се тревожим и да започнем да живеем“, Дейл Карнеги пише: „Тези, които не знаят как да се справят с тревогите, умират млади“. Данните от изследванията потвърждават тези думи. Доказана е връзка между ранната смъртност и психологическото изтощение, причинено от различни фактори, включително тревожност. Ежедневното безпокойство може също така да доведе до клинична тревожност, депресия и физически заболявания като болки в долната част на гърба, затруднено дишане и болки в стомаха.

А способността на парите да правят живота ни по-добър е много ограничена. Помислете за йерархията на човешките потребности, предложена през 1943 г. от психолога Ейбрахам Маслоу.

15-те черти на зрялата личност

Той смята, че хората са склонни да се фокусират върху задоволяването на своите нужди в определен ред. Започваме с нуждите за оцеляване като храна, подслон и сигурност. След като те са задоволени, ние насочваме вниманието си към социални и емоционални нужди, като любов и принадлежност. И накрая, ние се обръщаме към потребности от по-висок порядък, като самоусъвършенстване и постигане на висок статус, с други думи, търсене на смисъла на живота.

От трите нива на пирамидата на Маслоу парите наистина могат да помогнат само на първото. Ето защо икономистите често казват, че благосъстоянието не се повишава значително от момента, в който човек достигне определено, сравнително скромно финансово ниво, на което се задоволяват основните нужди. На средното ниво на "пирамидата" са любовта и принадлежността към общност - семейство, приятели, романтични хобита. И тези нужди не могат да бъдат задоволени с пари. По-скоро в преследването на пари хората пренебрегват връзките. Прекаленото внимание към парите също пречи на реализацията на нуждите на Маслоу от „по-висок ред“, тъй като води до капан, който изследователите наричат ​​„финансова обусловеност на самочувствието“.

Няма нищо изненадващо в това, че ще бъдете нещастни, ако в основата на вашето самочувствие са парите в банковата сметка. През 2020 г. моята колежка Ашли Уилънс и четирима съавтори проведоха проучване, в което интервюираха 345 души. Респондентите трябваше да се съгласят или да отхвърлят твърдения, включително „Моето самочувствие зависи от това колко пари правя“ и „Чувствам се зле, когато ми се струва, че не печеля достатъчно пари“. Тези, които били съгласни с тези твърдения, били по-склонни да изпитват самота и социална изолация. И това, което също не е  изненадващо е, че средно те прекарват повече време на работа, сами, в сравнение с останалите.

Може би зависимостта на самочувствието от нивото на доходите е една от причините за силен стрес, както при липса на пари, така и след като хората достигнат по-висок праг на доходите. Проучване на LinkedIn от 2018 г. установи, че стресът на работното място намалява, когато хората печелят над 50 000 долара, но след това започва да нараства значително, когато доходите им надхвърлят 200 000 долара. А проучване от 2018 г. в Китай установи, че усещането за унилост може да се изобрази на графика за доходите с плавна U-образна крива, която намалява при достигане на дохода и след това се повишава отново, когато доходът се покачва до по-високо ниво.

Напълно оправдано е да се тревожите за пари при ниско ниво на доходи. Както отбелязах, една от основните причини за нещастие е липсата на финансови средства за задоволяване на прости нужди. Понякога, просто за да осигури прехрана, човек е принуден да отделя по-малко време на семейството, приятелите и вярата си. Но дори и в тази ситуация парите сами по себе си не носят щастие - те могат само да премахнат източниците на страдание.

Но какво би станало, ако след честна оценка на житейските си обстоятелства осъзнаете, че сте преминали нивото на ниските доходи с неговите несгоди, а безпокойството за парите не е отишло никъде? Може би имате някои смекчаващи вината обстоятелства, като например много други хора, които зависят от вашата финансова подкрепа или пък дългове, които трябва да изплащате? Ако тези обстоятелства не са налице, тогава зад фокуса ви върху парите вероятно се крият други притеснения.

Може би родителите ви са били прекалено настойчиви във формирането на идеал за финансов просперите или пък самите вие не сте сигурни в собствената си стойност и разчитате на общественото одобрение. По един или друг начин може да се оценявате с пари и смътно да се надявате, че някой ден ще станете достатъчно „скъпи“, за да спечелите любовта и уважението на другите. Може би инстинктите ви казват да печелите все повече и повече, за да си осигурите някога спокоен и честит живот. Но те лъжат. Можете да станете по-щастливи, просто като преосмислите приоритетите си.

Една практика, която може да ви помогне в това отношение, е да дарявате пари, вместо да ги икономисвате или да ги харчите за показни придобивки. Можете лесно да намерите много добри дела, които претендират за вашата щедрост. Доброволното даряване е начин да покажете на себе си, че сте нещо повече от пари. Парите не са нищо повече от средство за създаване на нещо ценно в своя живот и в живота на другите. Даването е акт на неподчинение на собствения егоизъм.

Можете също да опитате да работите по-малко, освобождаваки времето си за дейности, които няма да ви донесат финансово възнаграждение, но ще задоволят нуждите, които са по-високо в йерархията на Маслоу. Много трудолюбиви хора работят постоянно, включително вечер и в почивните дни. Ако това се отнася за вас, например в събота или неделя, започнете да отделяте един от тези дни на самореализация: четете мъдри книги, разходете се сред природата, медитирайте или се молете. Дарете времето си за добра кауза. Посещавайте богослужения. В началото може да се чувствате притиснати от нервност, че нямате време за това. Но, не се отказвайте. Скоро ще разберете, че не можете да си позволите да не го правите.

Отначало може да ви се струва, че да се откажете от финансовите амбиции означава да затворите пътя си към просперитета, да отрежете пътя към мечтата си през целия живот. Но всъщност не е така. „Богат е този, който знае, че има достатъчно“, казва Лао Дзъ. С други думи, вие ще бъдете най-щастливият човек на света, ако сте богати на това, което наистина има значение. Може би това означава, че ще имате много пари или може би не. Главното е да помните, че парите никога няма да бъдат това, което ви прави наистина проспериращи.

По материали от The Atlantic

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ