Управление

Лица

|

Себастиан Курц става глобален стратег в компания на Питър Тийл

Себастиан Курц става глобален стратег в компания на Питър Тийл

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц заяви, че ще работи за милиардера Питър Тийл, съосновател на PayPal и един от най-близките съмишленици на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи телевизионният канал OE24.

Курц ще започне новата си работа в компанията на Тийл Thiel Capital следващия февруари като глобален стратег. Питър Тийл е известен като един от най-прозорливите инвеститори, иноватор и създател на множество преуспели компании като  PayPal и Palanti. Той е първият външен инвеститор във Facebook, финансирал е компании като SpaceX и LinkedIn, и е основал фондацията Thiel Fellowship, която окуражава младежите да поставят знанията над обучението. Милиардерът е републиканец и дългогодишен поддръжник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Себастиан Курц споделя, че двамата са се запознали още през 2017 г. на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Именно през 2017 г. Курц стана канцлер на Австрия на 31 години, с което се разписа в най-новата политическа история като най-младият премиер в ЕС. Той бе принуден да подаде оставка заради разразил се през октомври тази година публичен скандал с обвинения в злоупотреби, корупция и даване на подкупи, в който критиците му от партията на Зелените в Австрия го определяха като "централна фигура". Конкретно, обвинението срещу самият Курц беше, че с пари на ръководеното от консервативната АНП Министерство на финансите от 2016 година насам са били финансирани обяви в един вестник, като в замяна на това изданието публикувало благоприятни за Курц резултати от допитвания. Твърди се, че този план е помогнал на Курц да поеме лидерската роля в собствената си партия, а после и да стане канцлер.