15 фрази, които шефът не иска да чува

15 фрази, които шефът не иска да чува

15 фрази, които шефът не иска да чува

Връзката между шеф и служител може да бъде изпълнена с множество трудности и въпросителни. 

От време на време, дори най-добрите мениджъри изпитват затруднения в общуването. Това важи особено силно за случаите, когато техен служител се държи непристойно и арогантно.

Независимо дали работите в тази компания от няколко месеца или от десетилетия, важно е да осъзнаете, че от начина, по който се изразявате, зависи какви ще бъдат вашите взаимоотношения с шефа.

От Entrepreneur.com предлагат да избягвате тези 15 фрази, ако искате да имате добри отношения с шефа.

1. „Не ми влиза в работата.“

Дори и да имате ясно и специфично определена длъжностна характеристика, трябва да сте готови да направите необходимото, за да подсигурите успеха на вашия работодател. Винаги бъдете готови да направите повече от очакваното и да научите нещо ново.

2. „Ще напусна, ако...“

Ултиматумите често звучат като заплахи, а това най-вероятно няма да доведе до резултатите, които искате. Възможно е и да сте попаднали на мениджър, който ще улови вашия блъф и директно ще ви прати в редиците на безработните.

3. „Днес не мога да дойда.“

Случва се понякога да не сте във форма и да не отидете на работа. Ако обаче започнете да пропускате работни дни все по-често, без значение дали става въпрос за здравословен проблем , гледане на деца или просто липса на мотивация, шефът ви може да реши, че е време да потърси човек, който да ви замести за постоянно. 

4. „Не мога да си плащам сметките.“

Честно казано, това не е проблем на вашия шеф.  За него няма никакво значение какво може да си позволите и какво не. Когато сте приели назначението, вие сте се съгласили да работите срещу определено заплащане. Единствено задължение на вашия работодател е да направи така, че да получите това възнаграждение навреме и в пълната му стойност.     

5. „Работя тук само заради парите.“

Без значение дали е вярно или не, споделянето на тази информация е доста неразумно. Служителите, които дават повече от себе си и поставят нуждите на компанията на първо място, са тези, които може да очакват повишение и бонуси. Ако наистина се чувствате по този начин, потърсете друга работа, която да съвпада с вашите интереси и страсти. 

6. „Вината не е моя.“

Когато нещо се обърка, избягвайте да прехвърляте вината на някой друг и се съсредоточете над решаването на проблема.

7. „Предишният ми шеф правеше нещата по различен начин.“

Независимо дали става въпрос за предходна работа или за предшественика на настоящия ви шеф, този израз е напълно безполезен. Вашият мениджър има пълното право да ръководи по начин, по който намира за добре.

8. „Не мога.“

Би било добре напълно да забравите за израза „не мога“, особено когато шефът ви възлага някаква задача.  Винаги показвайте желание и давайте най-доброто от себе си.

9. „Не ми каза да го направя.“

Дори и ако вашият шеф забравил да спомене нещо, не печелите нищо, като посочите неговия пропуск. Вместо това, обещайте, че веднага ще се заемете с неизпълнената задача. 

10. „Спи ми се.“

Дори ако сте били на работа цяла или пък сте се грижили за детето си, няма нужда да споделяте това с шефа.

11. „Това е несправедливо.“

Ако се сравнявате с колегите си, изглеждате дребнав и ревнив. Вместо това, подчертайте вашите качества и впечатлете шефа с добра работа. Избягвайте обвиненията в пристрастие и  преференциално отношение към някой ваш колега.

12. „Съжалявам, че закъснях. Бях на интервю за работа.“

Може и да звучи налудничава, но има хора, които казват подобни неща. Дори и да сте в изключително добри отношения с вашия ръководител, няма никаква причина да споменавате, че си търсите нова работа. Ако решите, че е време да потърсите алтернативи, правете го в свободното си време или през почивките.

13. „Скучно ми е.“

Вместо да се оплаквате от липса на работа, потърсете възможности да помогнете на вашите колеги и да облекчите тяхната натовареност. Ако сте готови да поемете повече отговорности, уведомете шефа си, че искате допълнителни предизвикателства и споделете конкретните неща, с бихте желали да се заемете. 

14. „Грешите.“

В определен момент от работните ви взаимоотношения,  шефът ви ще направи грешка. Когато това се случи, посочете го по-тактично и деликатно, използвайки израз от рода на - „Може и да бъркам, но мисля, че….“, вместо директно да обидите вашия ръководител. Ако коригирате шефа си по правилния начин, може да спечелите още от тяхното уважение и доверие

15. „Напускам!“

Колкото и да ви е трудно и тежко, никога не изричайте това в разгорещен момент. Когато подавате оставка, винаги спазвайте установеното във фирмата правило за срока на предизвестие . И си потърсете работа, от която не бихте се отказали при вида на първите трудности препятствия.

Комуникацията е от съществено значение за професионалния успех. Когато се опитвате да впечатлите шефа си, важно да  знаете точните думи, които да използват.

Дори и една малка необмислена дума, може да изпрати погрешно послание, което да нанесе необратими щети върху вашата кариера. Ако не сте сигурни дали това, което ще кажете, ще бъде прието добре, помислете отново. Може би просто има нужда леко да го перифразирате или пък правилното решение е просто да замълчите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ