9 навика на досадните колеги

9 навика на досадните колеги

9 навика на досадните колеги

Нека започнем с това, че никой не е съвършен. Има обаче хора, които никакъв начин не зачитат личното пространство на другите и не уважават правилата и установените норми в офиса.

Може да се каже, че всички познаваме такива колеги, но не всички осъзнаваме, че понякога има моменти, в които попадаме в същата категория като тях. Знаем ли всъщност как да спрем да бъдем досадни?

Това са 9 изключително досадни навика, които може да откриете в себе си или във вашите колеги.

1. Закъсняват за всяка среща

Всеки път чакате един и същи човек, който винаги има оправдание за своето закъснение. Без значение дали става въпрос за проблем с клиент, личен въпрос или непредвидено стечение на обстоятелствата, този човек никога не идва на време. Той като че ли не осъзнава, че и другите хора имат проблеми и че времето им е ценно.

Един добър начин да разрешите този проблем е да накарате вечно закъснелият да свърже времето с пари. Приемете правило, според което всеки, който не дойде навреме за среща, ще трябва да плати по 1 долар за всяка минута закъснение в общ фонд. Събраните пари може да бъдат използвани за организиране на социални събития в офиса.

2. Говорят на високоговорител пред останалите

Има причина за създаването на слушалките. Няма нищо сложно в това да държите телефона си до вашето ухо. Въпреки това, има хора, които по някаква причина изпитват нуждата да споделят разговора си с целия свят.

Най-доброто, което може да направите в този случай, е да помогнете на провинилият се колега да обърне повече внимание на обкръжението си като използвате фраза от рода на: „Вероятно не сте искали да чуя това. Може би ще е най-добре да се усамотите или да изключите високоговорителя“.

3. Четат само началото на имейлите

Не е толкова трудно да се прочете един имейл от начало до край. И все пак, хората често отговарят само на първия ред от съобщението и пренебрегват всичко останало. По този начин те пропускат базова информация, допълнителни запитвания и понякога дори критични инструкции.

За да се преборите с тази тенденция, оставате въпроса си за края на имейла или номерирайте всяко отделно запитване, като посочите общия брой на въпросите в началото съобщението.

4. Изоставят ви във важни моменти

 

Офисът не може да функционира правилно, ако няма взаимно уважение към труда на другия. Ключова проява на това уважение е бърза реакция към отправена от ваш колега молба. Истината е, че на работното място всички знаят колко сте заети, а това означава, че всеки закъснял отговор може да бъде разгледан като умишлен опит за саботаж. Нека вашият колега разбере последствията, до които води неговата небрежност. Следващият път, когато той поиска нещо от вас, попитай до кога трябва да бъде завършено. След това обяснете, че няма може да имате възможност да му помогнете, защото изоставате с работата по проект, за който е трябвало да ви помогне той. 

 

5. Постоянно пишат съобщения по време на среща

Нищо не може да бъде постигнато по време на една среща, ако всички присъстващи са се втренчили в екраните на своите телефони. Един човек, който постоянно пише съобщения на телефона си и не следи дискусията, е достатъчен, за да раздразни и разсее всички останали.

Именно това трябва да разясните на колегата, който пречи на останалите. Следващият път, когато видите, че той пак е хванал телефона си, може да го помолите да го остави в знак на уважение към останалите присъстващи или да го попита дали съобщението, което пише в момента, е по-важно от темата, която се разисква на срещата.

6. Непрекъснато защитават своя авторитет

Хората нямат време да слушат как някой постоянно защитава своето достойнство и авторитет при действителна или илюзорна атака срещу негово. Успешните служители оставят работата им да говори вместо тях.

За да контрирате това поведение, обяснете на вашия досаден колега, че всичко останали хора работят също толкова усърдно, колкото и той. Кажете му, че няма нужда да се защитава, действията говорят повече от думите. Ако действително се справя добре, никоя атака срещу неговото име няма да постигне успех.

7. Винаги имат оправдания

Вместо да търсите оправдание за вашия неуспех или закъснение, използвайте това време, за да коригирате грешките си или да наваксате своето изоставане. Дори и да не успеете да се справите с всичко навреме, поне ще разполагате с нещо, което да покаже, че сте дали всичко от себе си, за да оправите нещата.

В този случай е добре да предприемете един по-директен подход. Следващият път, когато ваш колега опита да оправдае по някакъв начин своето закъснение, кажете, че просто искате да знаете кога работата ще бъде свършена, а не извинение за закъснението.

8. Постоянно пренебрегват малките детайли

Както се казва, дяволът е в детайлите. Ако някой колега постоянно пропуска да споделя важна информация, това се отразява негативно на абсолютно всички хора в офиса.  В много случаи няколко привидно незначителни подробности, които остават неизказани, се превръщат в причината за закъснение или провал на даден проект.

Помогнете на този колега да се научи да споделя. Когато говорите с него, винаги питайте за допълнителни подробности и дали има нещо друго, което трябва да знаете за дадена ситуация.

9. Рядко казват истината

Без значение дали става въпрос за предумишлена лъжа или най-обикновено незнание, говоренето на неистини е контрапродуктивно за всички. За да работи добре една компания, нейните служители трябва да си имат взаимно доверие и да си сътрудничат по изпълнението на различни проекти.

Следващият път, когато разберете, че са ви излъгали, веднага поискайте да чуете истината и обяснете тежките последствията, до които може да доведе лъжата на вашия колега.

Кевин Даум, автор на бестселърите „Video Marketing for Dummies“ и „Roar! Get Heard in the Sales and Marketing Jungle“, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ