Мантрата на нарциса и как да я заглушим

Мантрата на нарциса и как да я заглушим

Мантрата на нарциса и как да я заглушим

На практика на почти всеки един от нас е имал „удоволствието“ да работи за нарцистичен шеф или поне в някаква степен да бъде изложен на неговото влияние.

Да имате контакт с някой, който е толкова егоцентричен, самодоволен и арогантен, че всяко негово изречение започва с думата „аз“, някой, който работи усилено само когато е под светлините на прожектора, е едно наистина незабравимо преживяване. 

Нарцисите прекарват огромно време, мислейки за начини за постигане на власт, влияние и успех. В резултат на това те обикновено имат склонността да лъжат и да преувеличават истината, за да изглеждат и да се чувстват по-важни.

Най-големият проблем с нарцистичните шефове идва от факта, че те вярват, че проблемът никога не идва от тях. Имат си предварително подбрани изкупителни жертви, избрани на случаен принцип, върху които прехвърлят вината, когато нещата не вървят по план.

Ако имате работа с шеф нарцис, имате два избора: Напускате работа възможно най-бързо или оставате и опитвате да се справите с неговото отношение. Ако решите да останете, трябва да знаете, че всички опити да промените шефа си ще бъдат неуспешни и, че най-добрият начин да преодолеете този проблем е да промените начина, по който му отговаряте. 

Това са 10 неща, които може да направите, за да се справите с нарцистичния шеф.

1. Разберете причината

За да се справите с шефа нарцис, трябва първо да разберете защо е такъв. Много вероятно е той никога да не се промени и винаги да ви бъде трудно да работите с него. Едно нещо, което описва добре мотивацията му е така наречената „мантра на нарциса“, която в общи линии изглежда по този начин:

„Това не се е случило – Ако наистина е станало, не е било толкова лошо – Дори и да е било лошо, не е много важно – Ако е важно, не съм виновен – Дори и да съм виновен, не съм искал да го направя- Ако съм искал, значи сте си го заслужили.“

2. Отговорете без да реагирате импулсивно

Най-лошото нещо, което може да направите с шефа нарцис е да хвърлите светлина върху неговото поведение, защото той обича да бъде в центъра на вниманието, независимо дали причината за това е положителна или отрицателна.

 Вместо това, започнете да отговаряте възможно най-вежливо на неговите провокации, защото по този начин ще запазите контрол върху ситуацията и ще си оставите отворени опции за излизане от това положение. Ако почувствате, че сте на път да реагирате импулсивно, пребройте до десет и се успокойте, преди да отговорите.

3. Поставете ясни граници.

Поставете твърда граница навсякъде, където имате нужда от такава, и не излизайте от нейните рамки. Не забравяйте, че целта на границите не е да контролират другите, а да ви дадат насока за това какво е приемливо и какво не. Границите са естествена част от вашата система за самосъхранение.

4. Не му позволявайте да ви влезе под кожата

Нарцисите живеят за моментите, когато хората реагират на техните провокации, особено когато имат власт над съответния човек.  Те ще ви дразнят, обиждат, унижава и засрамват, но не трябва да им позволявате да влязат под вашата кожа. Използвайте емоционалната си интелигентност, за да контролирате поведението си и не забравяйте, че жестоките думи се отразяват зле върху вашия шеф, а не върху вас.  

5. Не хранете неговото его

Нарцистичният шеф изпитва постоянна нужда да получава вниманието и възхищението на останалите. Откажете да храните неговото его. Важно е да разберете, че лошото му поведение идва от неговите несигурности и комплекси. Колкото повече подхранвате неговото его, толкова по-лоша става ситуацията.

Нарцисите държат в обкръжението си само два типа хора: онези, които подхранвате тяхното его и онези, които си държат езика зад зъбите. Ако не се вписвате в тези две категории, със сигурност ще бъдете уволнени или наказани по някакъв начин.

6. Не давайте власт на тези, които не я заслужават

Вашият шеф притежава определена власт, благодарение на своята позиция, но всички знаем, че не може да бъдеш лидер, ако нямаш последователи. Не се превръщайте в последовател на хора, на които не може да се доверите и, които не заслужават вашето уважение. Просто вършете работата си по най-добрия възможен начин с чест и почтеност.

7. Винаги проверявайте фактите

Нарцисите винаги се представят като жертви, които не носят никаква вина за проблемите на компанията. Когато истината не им се нрави, те бързо преминават към лъжи и полуистини, за да обърнат ситуацията в своя полза. Ако работите за нарцистичен шеф, винаги проверявайте всички факти, преди да предприемете каквото и да е било действие.

8. Не спорете

Последното нещо, което искате да направите, е да влезете в спор с нарцистичния шеф, защото всичко, което казвате и правите, ще бъде използвано срещу вас. Невъзможно е да спорите с някой, който не се интересува от истината и няма проблем да преиначи ситуацията, за да излезе като победител. Най-добрият подход в случая е да отнемете неговата сила, като го направите невидим и незначителен, пренебрегвайки неговите словесни атаки.

9. Не позволявайте да ви провокира

Запазете спокойствие и избегнете поредната вълна от напрежение и нерви. Не позволявайте да бъдете манипулирани в започването на война, която не може да спечелите.

10. Концентрирайте се върху важните неща

Когато работите за шеф, който иска всичко да се върти около него, без да носи отговорност за проблемите на компанията, лесно може да изгубите от поглед вашите цели и мечти. Направете крачка назад и си припомнете защо сте започнали тази работа и преценете дали си заслужава да я продължите.

Работата с нарцистичния шеф не става по-лесна с времето. В повечето случаи най-разумното нещо, което може да направите, е да напуснете работа, но когато това не е възможно, не забравяйте, че ще придобиете ценен опит в справянето с една от най-трудните личности, с която някога ще се сблъскате.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ