Промяната, която искате да видите

Промяната, която искате да видите

Промяната, която искате да видите

В моята работа като коуч съм чувала множество и най-различни оплаквания, които хората имат от техните шефове. Ако трябва да бъда честна, в много от случаите това не е без основателна причина.

Ето и някои от най-често срещаните оплаквания и действията, които може да предприемете, за да разрешите тези проблеми, преди да са се превърнали в причината да напуснете работа. Запитайте се дали някое от тези оплаквания е нещо, което вие и вашите колеги бихте казали. Ако отговорът е да, то започнете да работите по промяната, която искате да видите.

1. За шефа ми всяка задача е спешна!

Когато всичко е приоритет, всъщност нищо не е приоритет. Постарайте се шефът ви да разбере, че не може да очаква от вас да изпълнявате наведнъж няколко задачи, като същевременно с това поддържате високо качество на работа по всяка една от тях. Неговата работа е да определи ясно и точно кои задачи са от най-голямо значение, за да можете да се фокусирате цялото си внимание и енергия върху тях.

2. Шефът ми е прекалено контролиращ

Винаги е изключително демотивиращо, когато шефът ви взема решения, без да ви пита за вашето мнение и без да взима предвид обстоятелствата в работата. Покажете на ръководителя си, че тайната към креативността и иновациите в работата се крие участието на служителите в процеса на даването на предложения и вземане на решения.

3. Шефът ми не е искрен

Понякога има голямо несъответствие между това, което човек казва, и това, което той прави. Постарайте се казаното от вас да бъде последвано от съответните действия, давайки пример, който да бъде последван от вашия ръководител и колеги.

4. Шефът ми е непредвидим

Работата с такъв лидер може да бъде интересно преживяване, но не в най-добрия смисъл на думата. Непредвидимостта в работата води до това, че хората винаги са на ръба между успеха и провала, между изпълнението на задачата в срок и критичното закъснение, което може да провали целия проект. Направете всичко по силите си, за да насочите компанията, или поне вашият екип, по пътя към последователността и постоянството.

5. Шефът ми е микромениджър

Ако един лидери вярва, че винаги може да се справи по-добре от своите служилите със абсолютно всяка задача, по която те работят, то каква мотивация може да имат те, за да дадат най-доброто от себе си в работата? За да покажете, че можете да поемате повече отговорност в работата и че не се нуждаете от постоянен надзор, поемете инициативата в по-малки проекти, които да убедят шефа ви, че можете да се справяте и сами.

Продължава на следващата страница.6. Шефът ми никога не е доволен

Независимо от това колко добре се справяте, шефът ви винаги казва: „Можеше и по-добре“. За да избегнете тази неприятна и демотивираща ситуация, поискайте от вашия ръководител да ви каже какви точно са очакваните резултати, които трябва да постигнете във възложената ви задача, и по какви критерии ще бъде оценен успехът ви в нея.

7. Шефът ми е нерешителен

Прекалено много лидери страдат оттака наречената „аналитична парализа“. Тя се характеризира с прекалено обмисляне на нещата и постоянно колебание, което не позволява на човек да вземе решение. Когато този човек е ръководител на екип, то неговата неспособност да вземе решение се отразява и върху останалите служители, които не могат да продължат напред. Помогнете на шефа си да направи избори, като дискутирате възможните подробно възможните варианти и го насочите в посоката, която смятате за най-добра.

8. Шефът ми пази в тайна важна информация

Когато човек не разполага с цялата информация, от която се нуждае, за да изпълните задачата си по възможно най-добрия начин, не губите само вие, но и компанията като цяло. Задавайте конкретни въпрос, които да разкрият цялата картина и да ви помогна да изберете правилния подход в работата.

9. Шефът ми постоянно заема отбранителна позиция

Когато не можете да говорите с шефа си за някакъв проблем, без той да заеме дефанзивна позиция, сякаш обвинявате лично него за трудностите в работата, то е време да подходите по различен начин към въпроса. Преди да отидете при шефа си с поредното оплакване, подгответе няколко предложения за разрешаването на проблема.

10. Шефът ми е мързелив

При някои ръководители не важи мантрата „Правете, каквото правя аз!", а по-скоро „Правете каквото искам от вас, защото аз не правя нищо“. Насърчете шефа си да поеме по-активна роля в работата на вашия екип.

Всички имаме някакви оплаквания от нашите шефове. Независимо дали става въпрос за лека или сериозни проблеми, не трябва да си позволяваме да ставаме жертва на обстоятелствата и не трябва да забравяме, че винаги можем да направим нещо по въпроса. В крайна сметка оплакването не решава нищо. Поемете инициативата в свои ръце и предприемете нужните действия, за да разрешите проблемите, които имате с вашия шеф.

.......................................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември