Психологическите трудности, които съпътстват живота на предприемача

Психологическите трудности, които съпътстват живота на предприемача

Психологическите трудности, които съпътстват живота на предприемача

Предприемачеството често се представя като вълнуващо, забавно и дори луксозно, но истината е, че то има и тъмна страна, която често остава незабелязана.

В общественото съзнание думата "предприемач" се свързва с имената на хора, които са постигнали огромни професионални успехи. Оставя се на заден план тихото мнозинство от непознати предприемачи, които се борят да запазят бизнеса си, а ако могат дори - да го превърнат в печеливш. 

Създаването и управлението на собствен бизнес е изключително удовлетворяващо, дори в случаите, когато историята завършва с провал. Но преди да се потопите в света на бизнеса, трябва да бъдете готови за психологическия товар, който всеки предприемач понася. 

1. Отговорност

Всичко, което се обърка, ще бъде по ваша вина (или поне ще изглежда така отстрани). Като лидер на вашата организация, вие имате последната дума по всеки въпрос и вие сте този, който е най-засегнат (било то положително или отрицателно) от резултатите на вашите решения. Вземането на прекалено много решения може да увеличи нивата на стрес, а този стрес може да доведе до повече грешки в процеса на решаване, създавайки един безмилостен цикъл от решения и стрес, способен да повали на земята дори психически най-устойчивите хора.

2. Финансово напрежение и несигурност

Не съществува такова нещо като "типичен" стартъп. Някой от тези фирми успяват да започнат работа с минимални инвестиции, докато други харчат милиони, преди да стартират дейност. Въпреки това, от Small Business Administration в САЩ например изчисляват, че средностатистическият стартъп има нужда от поне 30 000 долара, за да започне. Това означава, че на много предприемачи им се налага да бръкнат в спестяванията си и да натрупат дълг, за който лично отговарят.

Освен всичко това, вероятно ще трябва да напуснете работата си, за да насочите цялото си внимание към новия бизнес, който най-вероятно няма да ви носи приходи в самото начало. Ще трябва да оцелеете поне няколко месеца без редовни доходи. Отгоре на всичко, целият този риск се базира на бизнес план, за който дори не сте сигурни, че ще доведе до стабилен поток от приходи в бъдеще.

Ако имате семейство, или сте решили да инвестирате огромна част от личните си спестявания, финансовият стрес в света на предприемачеството може да бъде кошмарен.

3. Недоверчивост

(Продължава на страница 2.)

Никой предприемач не изгражда своя бизнес без чужда помощ. Дори и да се обградите с възможно най-добрите служители, може да ви бъде трудно да им поверите грижите за вашата компания. И все пак, ако искате бизнесът ви да расте, ще трябва да направите точно това.

Ще трябва да делегирате задачи, да поверявате управлението на цели отдели на други хора и да разчитате на подкрепата на вашите партньори и доставчици. Освен това, ще трябва да потърсите съветите от други предприемачи и ментори, ако искате да получите допълнителна перспектива по проблемите, с които ще се сблъскате. Работата е там, че тези хора не винаги ще ви казват това, което искате да чуете.

В крайна сметка, посоката, в която ще се насочите, зависи изцяло от вас, но някъде по пътя ще ви се наложи да споделите част от контрола върху може би най-важния проект във вашия живот.

4. Труден баланс между професионалния и личния живот

Когато поемете ролята на предприемач, всичко останало остава на заден план. През първите няколко месеца ще бъдете обхванати от страст и вълнения около реализацията на вашата идея, докато дългите часове на работа през цялата седмица минават приятно и неусетно. Обаче един ден ще дойде момент, когато начинът на живот на предприемачите напълно ще завладее вашето ежедневие.

Ще виждате семейството и приятелите си все по-рядко, ще се домогвате само до няколко часа сън всяка вечер и ще започнете да пропускате хранения, да ядете нездравословна храна и да следвате лоши навици, които сте имали в миналото. За връх на черешката на тортата, последвалите здравословни проблеми ще превърнат справянето с неща като депресия и прегаряне, почти невъзможно. 

5. Самота

Често се говори за това, че светът на предприемачеството е изключително самотен. Освен че се работи дълги часове, далеч от приятели и роднини, човек рядко чувства привързан към хората наоколо. Все пак, вие ще трябва да бъдете „шефът“ и „професионалистът“ в групата, за всички колеги, които считате за вашето „второ семейство“. Това означава, че не може да си позволите да покажете каквато и да е слабост и колебание, дори ако компанията ви е на ръба на разпада.

Без значение дали сте успешни или не, истината е, че няма да намерите много приятели по пътя. Ще имате много професионални контакти и познати, но не и приятели. Тази дълбока самота ще увеличи влиянието на останалите психологически тежести.

Ако и вие страдате от тези проблеми, трябва да потърсите помощ. Отделете време за почивка. Отидете на ваканция. Прекарайте повече време с вашите приятели и близки. Запишете си среща с терапевт. Каквото и да направите, дайте приоритет на грижата за вас самите, защото в противен случай ще пострадате не само вие, но и вашият бизнес.

Джейсън Демерс, основател и главен изпълнителен директор на AudienceBloom, за Entrepreneur.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците
Citi предупреди персонала си в Обединеното кралство за възможни съкращения