Управлявай без думи

Управлявай без думи

Управлявай без думи

Понякога мълчанието казва много повече, а езикът на тялото говори по-добре от стотици изречени думи. Но е възможно да се случи и обратното - невербалните сигнали да се възприемат от отсрещната страна като израз на пренебрежение или отсъствие на интерес и внимание. Затова хората, които заемат високи позиции трябва да умеят да формулират правилни послания не само чрез думите си, а и с езика на тялото. Ето някои предложения от Harvard Business Review:

Отпуснете мускулите на лицето. Ведрата физиономия внушава спокойствие и предразполага към по-добър контакт с колегите. Не е суетно да се наблюдавате и практикувате пред огледалото спокойно изражение.

Помолете също така доверен колега да следи лицето ви по време на важни срещи или дискусии. Много е възможно да сте съсредоточен в разговора, а лицето ви да изразява отегчение или погледът ви да се рее към гледката през прозореца. Или пък да се стремите да изглеждате сериозен, а физиономията ви да изразява раздразнение. Тези неща обикновено се виждат по-добре от страничен човек. Така че допитайте се до мнението на някой друг. Хората не само слушат това, което казвате, но гледат и как го казвате.

В някои култури, най-вече на индианците и скандинавците, най-високопоставеният човек се изказва последен и то само по важните въпроси. Бизнес лидерите могат да насърчават този стил на общуване като дават възможност служителие си да говорят първи и свободно. Така ще имат възможност да се намесват само, когато е нужно или пък искат да добавят нещо без да стават досадни. Освен това, този стил на общуване дава възможност на лидера да е в позицията на арбитър, който контролира цялата ситуация. А и посследната дума най-тежи на мястото си.

Когато нещата станат напечени, това, което впечатлява, е способността да се владееш. Не повишавайте тон. Говорете спокойно и уверено. Нищо не предизвиква такъв респект както контролираните емоции, когато всички други крещят.

Разбира се, написаното досега не означава, че трябва да се разхождате така, сякаш сте си инжектирали ботокс. Ако имате сериозни проблеми, покажете, че сте загрижен не само с думи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ