Ценка Божилова

Ценка Божилова

Ценка Божилова

Ценка Божилова става част от екипа на „Адванс Експертни Oценки“ през 2008 г. „Най-съществените моменти от развитието ми в компанията са свързани с изграждането на екип от нов тип, тъй като нашата дейност е консултантска и експертна по същество и хората с техните професионални знания и умения са най-важни. Към момента екипът ни е утроен, стабилен като професионалисти оценители и непрекъснато допълван с млади хора, току-що навлизащи в професията“, споделя Ценка Божилова.

„Адванс Експертни Oценки“ ООД е сред трите най-големи оценителски компании в страната с екип от професионални оценители на най-широк спектър от активи. За периода 2012-2018 г. компанията е лидер по обем на извършените оценителски услуги в България.

Ценка Божилова изпълнява длъжността управител на „Адванс Експертни Oценки“ от 2009 г., в компанията е съдружник от началото на 2017 г. „Аз съм от хората, които не спират да се учат, поради което всичко ми е интересно – и развитието на професионалните ми умения в областта на оценяването, и лидерството в компанията като възможност за по-добра комуникация с екипа и стимулиране на развитието на всеки от хората, с които работя“, казва тя. Ценка Божилова завършва специалността „Автоматизирани системи за управление“ през 1980 г. Притежава допълнителни квалификации по информационни системи и технологии, застраховане и оценяване. Член е на Кралския институт на сертифицираните оценители (RICS) и признат европейски оценител на недвижими имоти (REV).

Бизнес визия

„По отношение на развитието на бизнеса ни мога да кажа само, че сме пазарен лидер в годините след 2012-а, всяка година бележим ръст в основните икономически показатели. А относно настоящата ми нагласа: това е моята компания и областта, в която искам да се развивам, това е моят екип – хората, с които искам да работя! За всеки мениджър е важно компанията, която ръководи, да изпълнява целите по отношение на икономическите показатели – печалба, ефективност, оптимизиране на разходите и пр. Важно е и приложението на нови технологии и средства, които да позволят да се поддържа високо професионално ниво, като същевременно се скъсят сроковете и се намали себестойността на оценките – където и доколкото това е възможно. Най-приоритетната цел пред мен за следващите 2-3 години: АДВАНС да стане най-технологичната компания на пазара на оценителски услуги и същевременно да разполага с най-подготвените оценители, които да изпълняват по-сложните оценки, изискващи повече и по-комплексни познания.“

Извън бизнеса

„Винаги когато мога, пътувам. Интересни за мен са екзотичните дестинации, по-различният начин на живот, природата. Другото ми „хоби“ е четенето. Чета всякакви книги, и то непрекъснато. В момента на нощното ми шкафче са „Приказки за размисъл“ на Хорхе Букай, „Раждането на Британия“ на Уинстън Чърчил, „7-те навика на високоефективните хора“ на Стивън Кови и „Предатели“ на Дейвид Балдачи. Тази комбинация отразява достатъчно пълно интересите ми.“

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

– Да навляза в бизнес, който не познавам като продукт и конкуренция, и да развия компанията като корпоративна структура, а не като дружество, изцяло зависещо от създателя си.

– Какъв съвет бихте дали на следващото поколение лидери?

– Да не отричат всичко, което е правено преди тях, да обръщат достатъчно внимание на „човешкия елемент“, не само на техническия.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Кое бихте поставили на първо място – образованието или практиката?

– Не бих ги приоритизирала – те трябва да вървят ръка за ръка. Гледам на образованието като на непрекъснат процес – не само да се завърши нещо, но и да се учи през целия живот. От друга страна, практиката изисква да се прилага наученото и да се търсят нови решения, за да се подобрява крайният резултат.

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Ако ви кажат, че сте стигнали дотук само заради големия си късмет, какво ще отговорите?

– Не отричам, че съм имала късмета да работя в области, които ми харесват, както и с хора, от които съм учила много. В голяма степен обаче това е резултат от собствения ми избор, а енергията и работохолизмът ми едва ли може да се определят като късмет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ