Бърз, лесен и вкусен великденски козунак

Бърз, лесен и вкусен великденски козунак

Днес, на Велика Събота, е последният ден, в който се правят великденските козунаци - обредният хляб, символизиращ тялото Христово. Винаги е по-вкусно, здравословно и празнично да си го направим сами, нали? Проблемът идва, когато нямаме много време и сили, а и опит в това не толкова просто за приготвяне ястие. Ето защо ви предлагаме една от най-лесните и бързи рецепти, с която само за около час и половина ще имате истинско домашно лакомство, с което с гордост ще украсите трапезата си утре! Опитайте!

Продукти:

25 г прясна мая

4 яйца

1,200 кг брашно

250 г захар

500 мл жълта лимонада

4 с. л. олио

1-2 бр ванилия (прах)

2-3 с. л. масло

100 г ядки

200 г мармалад

Приготвяне:

• Маята се разтваря в 1 ч. ч. топла вода с 1 ч. л. захар.

• Брашното се пресява и се прави кладенче.

• Изсипва се втасалата мая, добавят се 500 мл жълта лимонада и 1 ч. ч. захар, 4 яйца, 4 с. л. олио, ванилията или лимоновата есенция.

• Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса за 20 минути, след което се премесва с 1 к. ч. олио.

• Оставя се пак да втаса за около 10 минути.

• Разделя се на две питки.

• Всяка питка се разточва на елипса, намазва се с масло и се слага плънка по избор или комбинирано (мармалад, ядки, локум, стафиди, и др.).

• Увиват се на руло и така приготвените рула се увиват едно с друго.

• Поставя се в избрана от вас форма - предварително намазана с олио.

• Оставя се да втаса, докато удвои размера си, след това се намазва с жълтък и се поръсва с кристална захар.

• Великденският козунак се пече на умерена фурна до готовност.

Източник: www.gotvetesmen.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ