Ренесанс зад бара
Денис Дзоппи даде старт на второто предизвикателство от националния шампионат Diageo Reserve World Class с майсторски класове на тема "Времето е относително", свързана с отлежаването. Финалист в Diageo Reserve World Class 2012, Денис е един от най-атрактивните и запомнящи се бармани в света. Отличава се с минималистичен, но същевременно комплексен стил и освен изумителна техника владее иновативни готварски похвати, чрез които оставя послание от културата си в напитките. Работи със скоч Johnnie Walker Gold Label Reserve, американско уиски Bulleit, ром Zacapa, текила Don Julio, джин Tanqueray No TEN, водките Ciroc и Ketel One и малцовите уискита The Singleton, Talisker и Cardhu.
- Денис, как вие интерпретирате предизвикателството "Времето е относително"?
- За мен времето е относително и не е. Винаги искам да направя нещо лудо, нещо диво, което да вдъхнови хората, и затова вярвам и в идеята за простотата, но и в различния подход към класическите напитки. Всеки познава джин тоник. Но ако вземем предвид силата на времето, което в този случай не е относително, а е много важно за отлежаването на алкохола, всеки ще усети разликата. И не става дума само за вкуса, а и за това как изглежда, как го поднасяте на клиентите и ги карате да се чувстват по-добре. Темата за отлежаването е нещо много интересно за мен, тъй като е свързана не само с баровете, а и с много други бизнеси, като производството на вино например. Барманската професия се развива много динамично, тъй като непрекъснато черпим вдъхновение от други сфери и ги използваме зад бара.
- Как използвате готварството?
- Идвайки от Италия. Знаете, че там повече ядем, отколкото пием. Като дете наблюдавах майка ми как готви и това нямаше как да не се отрази на работата ми. Освен това в баровете в родния ми град Торино може да правиш всичко - да закусиш, да пиеш аперитив, може да получиш каквото поискаш, но по един ритуален начин, и на мен ми харесва да работя така. Не съм човек, който просто сервира напитка - опитвам се да "налея" послание в нея. Днес съм в България, миналата седмица бях в Латинска Америка, а следващата заминавам за САЩ - докато пътувам, винаги нося много неща от културата си със себе си. За да накараш хората да се почувстват част от Италия, не може просто да им разкажеш историята си. Трябва да направиш така, че да я вкусят.
- А вдъхновяват ли ви другите култури в работата ви?
- Постоянно и по всякакъв начин. Разговарям с много хора, за да науча нещо от тях, а също така обичам да използвам местни съставки или съдове. Имам един буркан от Истанбул, който там използват за готвене на месо, а аз го използвам за зеленчуци, тъй като съм веган. В Тайланд опитах много хубаво манго и започнах да използвам повече свежи плодове в коктейлите. В Пуерто Рико се запознах с морските растения, които са чудесен начин да придадеш индивидуалност на класическите коктейли.
- Кои са любимите ви марки от портфолиото на Diageo Reserve?
- Работя с всичките делукс марки на Diageo. С тях е много лесно да изградиш връзка и всяка от тях асоциирам с конкретен коктейл. Ketel One - с "Блъди Мери". Don Julio - с "Маргарита", а "Олд Фешън" е идеален коктейл, в който да се използва Bulleit.
- Какъв коктейл бихте ни препоръчали за т.нар. happy hour - времето след края на работния ден, преди да се приберем вкъщи?
- Нещо свежо, например Martinez, приготвен с джин, вермут, мараскино и битер. Някои предпочитат черешка, аз бих добавил резен портокал.
Тази година България ще участва за първи път в най-престижния конкурс за бармани в света Diageo Reserve World Class. Националният ни шампион ще представи страната ни на световния финал на World Class състезанието, който ще се проведе в Кейптаун, ЮАР.
Повече информация на www.worldclassbulgaria.com или на facebook.com/worldclass
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.