Опаковката - вечната сила на бранда

Опаковката - вечната сила на бранда

Опаковката - вечната сила на бранда

Чували сме хиляди пъти "Не съдете книгата по корицата!". Тази фраза може да бъде отнесена с голямо право към много случаи. Шедьоври на писаното слово се продават "опаковани" по скучен и неприветлив начин - с грозни корици. Колкото и да е вярна, обаче, милиони потребители продължават да взимат решения въз основа на външния вид на предложената стока. В това игрят голяма роля емоциите им. 

Опаковката остава вечната сила на бранда, посочват авторите на американското списание Inc. 

Ново проучване на фирмата WestRock в Щатите изследва темата. То било проведено сред 3000 потребители и открива, че 64% от тях признават, че са избирали няколко пъти продукт от рафта на магазини без да са чували за него, без да са чели или изследвали съдържанието му, само защото са привлечени от опаковката. 72% казват, че рядко използват смартфона си в магазина, за да проверят в интернет какъв точно продукт си купуват. Но го купуват заради външния вид. Освен това, опаковането е един от най-големите стимули за повторна покупка. 

"Познавам един мъж, който казва че всяка сутрин отива до Dunkin Donuts, за да си купи кафе... Не е едостатъчно да си направи същата марка кафе вкъщи. Той казва, че иска да си изпие кафето в тяхната чашка - всичко било свързано с "изживяването". Заради тази своя подсъзнателна обсебеност от опаковката, той харчи близо 800 долара годишно за това "дребно" на пръв поглед удоволствие", разказва авторката на Inc. Моли Рейнълдс. Този случай, според нея, е просто малък пример сред хиляди други за значението на опаковането и начина, по който то работи. 

Друг пример: създателите на компанията Chococurb в Америка осъзнават нуждата от първокалсно опаковане за продуктите за бърза консумация и я впрягат в своя полза. Фирмата е онлайн бизнес, който предлага най-добрия шоколад от света и го доставя по домовете всеки месец - опакован красиво. Продуктите й са вкусни, но това, което ги прави дори по-симпатични, е грижата, която Chococurb влага в опаковането. 

Тайната е във функционалния дизайн и усещането за лукс, твърдят представители. В случая става дума за светло сини кутии с лъскаво, игриво лого. Кутиите се отварят, за да разкрият по-малки бели кутийки. Вътре, под синя салфетка, е поставена дозата шоколад - шест различни парчета, наредени на черна твърда плоскост, за да пристигнат в добра форма. Отварянето кара клиентите да се почувстват щастливи и специални, като същинска кралица на Англия, която получава всичко добре опаковано и стилно, шегуват се от компанията. "Искахме да вложим време и усилия, за да дадем на купувачите си едно изключително, луксозно и вълнуващо преживяване", разказва съоснователят на Chococurb Камран Амир Али. 

В ранните дни на бизнеса той и партньорът му провели маркетингово изследване, използвайки най-популярните кутии със стоки на американския пазар. Двамата не били впечатлени от никоя от кутиите, а знаели, че шоколадът им може да се купува за подарък - затова опаковането е важно. Някои от кутиите на храни им се стрували твърде евтини на вид и лесно деформиращи се, смачкващи се. Други били здрави при натиск, но просто не се харесвали на хората. Предприемачите излезли извън индустрията на хранителните стоки и проследили някои от най-успешните компании в Америка и как точно те инвестират в създаването на уникално, красиво и здраво опаковане. След като помислили за функционалността (т.е. за факта, че все пак опаковката най-вече трябва да служи за предпазване на шоколада и да предлага изолация), прекарали няколко седмици, мислейки над дизайна. Искали опаковките им не само да бъдат функционални, но и да изглеждат луксозни. "В крайна сметка това е първото, което вижда клиентът, и определено е част от цялото му преживяване", казва Камран. 

Екипът разгледал няколко прототипа с различни цветове, повърхности, дебелина на картона, размери, комбинации от качества. Опаковките били в центъра на бизнеса и това, очаквано, по-късно им донесло успех. 

Тези и много други примери показват колко е важно дълго да се премисля опаковането при представянето на продукт на пазара, въпреки напора на сроковете. Не бива да се правят никакви компромиси с качеството и пространството, в което се поставя предложения продукт. Ако една опаковка е годна, но има съвсем малък недостатък, не бива маркетолозите да се задоволяват с нея, надявайки се, че потребителите "ще преглътнат този малък недостатък". Стив Джобс би се съгласил. 

Струва си да се вложат малко повече време и още малко пари, за да се създаде префектната опаковка. В идеалния вариант, с нея хората ще се почувстват специални. Ако бизнесът го постигне, има голяма вероятност клиентите да се завръщат към него. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ