Изкуството да критикуваш (и да приемаш критика)

Изкуството да критикуваш (и да приемаш критика)

Изкуството да критикуваш (и да приемаш критика)

Да критикуваш по какъвто и да било начин е трудно, но често е важна част от работата на мениджърите и собствениците на бизнес. Ако искаме наистина да помогнем, като коригираме грешките на другите, винаги трябва да бъдем изключително внимателни. Разбира се, да приемеш критика е дори по-трудно. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да усвоите изкуството на критиката – и от двете му страни.

Да критикуваш

  • Запомнете златното правило на критиката: тя трябва да се отправя с такъв тон, че да стане ясно, че желаете само да помогнете на работата на служителя. Това ще направи критиките ви не само по-приемливи, но даже ще заздрави връзката ви с човека, чиято работа коригирате. Точно това е и разликата между конструктивната критика и онази, която разрушава самочувствието на колегата. С други думи, мислете за критиката си като за позитивна помощ.
  • Критикувайте винаги при затворени врати и без присъствието на трето лице.
  • Опитайте да обясните, че взимате присърце интересите на служителя си и че само искате да му/й помогнете да напредне.
  • Винаги започвайте, като споменавате положителни примери за работата и поведението на човека, когото се каните да критикувате.
  • След като обсъдите положителните неща, преминете към онези точки, в който той или тя може да направи подобрения, за да работи още по-успешно.
  • Не бъдете нито прекалено фамилиарни, нито използвайте твърде заповеден тон (като „Трябва да направите това, или ще стане лошо!“).
  • Критиката никога не бива да бъде лична. Тоест, предложете позитивна промяна в поведението, вместо да коментирате нещата, които не харесвате. Например „Би било добре да носите костюм на срещите с клиенти“ вместо „Изглеждате ужасно в тази къса пола!“.

Да приемаш критика

  • Изслушването на критики става много по-лесно, ако човекът, от когото ги чувате, играе по горните правила. За съжаление не всички са толкова умели в това изкуство, а някои дори изпитват удоволствие от прекаленото или жестоко „кастрене“. В такива случаи се опитайте да чуете онова, което наистина ви казват, вместо да се фокусирате върху болезнените коментари. Това не е лесно, но е най-добрият начин да се справите със зле поднесената критика.
  • Опитайте да не забравяте, че никога няма да напреднем, ако не знаем какво да променим, за да се усъвършенстваме. Дори да усещате, че критикуващият ви не е на ваша страна, може да се поучите от коментарите му. На това му казват да извлечеш максимума от една лоша ситуация.
  • Някои хора са толкова чувствителни, че всяка критика, дори конструктивната, е страшен удар върху самочувствието им. Ако сте от тях, не забравяйте, че когато някой ви съветва как да си вършите работата по-добре, той или тя всъщност ви прави услуга, а не съди стойността ви като човешко същество. Всички се нуждаем понякога от насоки, за да подобрим това, което сме избрали да вършим в този живот.
  • Да приемеш една валидна критика означава да я анализираш и да разбереш как да промениш работата си към по-добро. Помолете околните за помощ, ако това е необходимо, и направете съвестно усилие да се промените. Помнете, че каквото и да работим, си заслужава да го правим възможно най-добре!

Лиса Мирза Гроц, уважаван експерт по етикет и бивш директор по протокола на община Сан Франциско, за Huffington Post

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ