Яжте за удоволствие и бъдете стройни

Яжте за удоволствие и бъдете стройни

Всичко постигнато в живота ни се движи между параметри, които сами си задаваме и зависи от това, колко са подвижни хоризонтите ни. Това до къде стигат мечтите и желанията ни и как преценяваме възможностите си, често предначертава пътя ни. Има само eдин фактор, който остава  важно условие  за реализацията на всяка мечта – ЗДРАВЕТО. 

Да, животът е пълен с опровержения на това твърдение, скрепени с примери за силна воля и решителност да постигнеш нещо въпреки редица трудни обстоятелства или здравословни проблеми.Това са примери, които ни вдъхновяват и ни дават кураж да следваме мечтите и желанията си. Но  не е ли по-добре да съхраним дареното ни здраве и така да продължим напред! Все пак за да усетим  радостта от постигнатата мечта са необходими освен сетива и  физическа сила и кондиция.

Правилното хранене е един от добрите начини за постигане на това. Добре е подборът на хранителния режим да отговаря на целите , които си поставяме - редукция на тегло, коригиране на здравословен проблем  (нарушения в обмяната на холестерол, високи стойности на пикочна киселина в кръвта и др.), за всяко от тези състояния съществува съответен диетичен режим, който го коригира . Ако целите осигуряване на тонус и енергия или редукция на тегло, каквато и да е основната цел хранителният режим трябва да отговаря на нея .

Вижте още: Възрастта има значение само, ако става дума за сирене

Ако трябва да решите здравословен проблем, непременно се допитайте до специалист, който може да състави диетичен режим, насочен към корекцията на конкретния проблем. Тук е необходимо познаване на метаболитните процеси в детайли, за да можем, чрез храненето да им повлияем адекватно .

Но, ако просто се стремите към възприемането на здравословен стил на хранене, който да гарантира стройна фигура и усещане за прилив на енергия и тонус, може би най –приятната препратка е към 2003 г.,  когато на българския пазар се популяризира книгата на д-р Мишел Монтиняк  “ Яжте за удоволствие – бъдете винаги стройни “

Известно е , че  всяка националност вписва във визитната си картичка отделни елементи от  бита, към които има особен принос. Безспорно е, че френският опит по отношение на кулинарното изкуство и начин на хранене далеч надминава обичайните постулати и се превръща във философия, която печели множество последователи.

Един от основните принципи в диетата на д-р Монтиняк е, че основната причина за пълнеенето е прекомерно високото ниво на инсулин, което се провокира от приема на наречените на популярен език “лоши въглехидрати “-  чистия вид бяла захар или сладкиши, конфитюри или богато сиропирани десерти. Това провокира активна секреция на исулин. Отделен в голямо количество, той за кратко време и активно понижава глюкозата в кръвта, а понижените нива на кръвна захар отново провокират чувството на глад, понякога дори до час, след като сте се нахранили .

Ако избягвате и хлябът от бяло, промишлено преработено брашно и запърженият бял ориз и засилите приема на продукти от пълнозърнесто брашно, плодове и зеленчуци, които са богати на целулоза и в по-малка степен на глюкоза,  неусетно и без никакво напрежение ще постигнете желаните резултати. Причината за благотворното влияние на т. нар. “ добри въглехидрати“ или бавни въглехидрати  е , че те почти не се усвояват от организма, не повишават нивото на кръвната захар .

Друг съществен момент, който може да се окаже грешка в храненето е да смесите приема на споменатите вече “лоши въглехидрати “ с източници на липиди – тлъсто месо , яйца или масло.

Значение има и ритъмът на хранене – подходящо е приемът на храна да бъде поне три пъти дневно с малки закуски,  между тях . По този начин се стимулира метаболизмът – ефективното смилане и усвояване на приетата храна.

Според  д-р Монтиняк, на храната е добре да гледате  не като на враг, а като на източник на удоволствие . След всяка хапка, съветва той, оставете за малко ножа и вилицата, почувствайте храната с всички възможни сетива! Това има и свой позитивен ефект от чисто медицинска гледна точка – още след първите хапки стомахът изпраща до мозъкът импулси носещи информация за ситост. Така , много вероятно е да се окаже, че сте задоволили чувството на глад с много по-малко количество храна .

Вижте още: Здрав сън, кафе или и двете

Очевидно е , че никъде сред правилата на здравословното хранене не намира място гладът, а ниско въглехидратните диети са ефективни и препоръчителни за кратък период от време - 3-4 седмици. Причината за това  е, че  организмът  се настройва на т. нар . икономичен режим – при който голяма част от приетата след гладуване или строга диета – храна не се разгражда ефективно, а се трансформира в подкожна мазнина и се трупа, като запас в организма. Това обяснява добре познатия йо-йо ефект, след продължителен период на гладуване .

Отдавнашна философия на  здравословното хранене е консумирането на малки количества от разнообразни блюда. Това не само събужда вкусовите рецептори на различни нива, но и мобилизира серия от панкреасни ензими, които подобряват процесите на храносмилане – още един начин да се храним правилно докато си доставяме удоволствие .

Като се има предвид всичко това , в определени специални моменти  , спокойно и без всякакви угризения, можете да включите в менюто си дори  така примамливите, но известни с високата си масленост,  разнообразни (над 350 вида) френски сирена, да се насладите на неповторимия вкус на чаша вино  с ясното съзнание , че не само си доставяте удоволствие, но и стимулирате разграждането на мазнините.

Тези принципи не са новост , те са заложени в много съвременни програми за здравословно хранене  и са ясно доказателство, че докато се грижим за своето здраве можем да изпитваме удоволствие  от  храната.

Осбено внимание  можем да обърнем десерта, ако той не включва бързи въглехидрати , в малки количества и поднесен с вкус, носи онези върхови моменти на  наслада , съизмерими само с емоции като любовта !

Защото както казва Мопасан :

“ Добрата вечеря е като разсъбличането на любима жена. Десертът- това са диамантените обеци , които винаги оставям накрая !“

***

Д-р Доротея Станчева е гастроентеролог, медицински управител на Медицински център „Пансанус”. Завършила е Медицинска академия в София. Има специалности по вътрешни болести и гастроентерология. Магистър от УНСС по здравен мениджмънт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ