Сагата КТБ приключи с отнет лиценз

Сагата КТБ приключи с отнет лиценз

Продължилата близо пет месеца неясна съдба на КТБ приключи днес. Преди по-малко от час БНБ прекрати лиценза на за извършване на банкова дейност на „Корпоративна търговска банка“.  Решението на УС на БНБ указва и да  бъде подадено искане "до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ, както и стартиране на подготвителни действия за назначаване на синдик". До назначаването на такъв квесторите на КТБ ще продължат да упражняват правомощията си.

Решението за отнемане на лиценза бе предшествано от друго, оповестено също днес, с което БНБ отмени направено по-рано през годината увеличение на капитала на КТБ с 35 млн. евро. На практика, това е намаляване на капитала на банката, с което капиталовата й адекватност пада под законовия минимум и това дава пълното правно основание за отнемане на лиценза, коментираха експерти.

Мотивите за взетото решение

Казусът КТБ стартира в края на юни, когато заради липса на ликвидност, причинена от масирано теглене на средства, банката прекрати търговската дейност. Ден по-късно БНБ постави финансовата институция под специален надзор за срок от  три месеца поради опасност от неплатежоспособност. Бяха назначени квестори, спряно бе изпълнението на всички задължения на банката, ограничена бе дейността на банката, като й беше забранено да извършва всички дейности съгласно банковия й лиценз, отстранени бяха от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет и бяха лишени от право на глас акционерите, притежаващи пряко или косвено повече от 10 на сто от акциите с право на глас.

Последва проверка на активите на КТБ, извършена съвместно от „Делойт одит“ ООД, „Ърнст енд Янг Одит“ ООД и „Афа“ ООД. Проверката на активите беше частична, като се отнасяше главно до кредитния и инвестиционния портфейл, и e извършена в срок от десет дни.

Целта на проверката беше да даде оценка за състоянието и качеството на 95,4% от кредитния и на 99,1% от инвестиционния портфейл на КТБ , както и ограничен анализ на пасивите на банката.

При извършената проверка по отношение на КТБ се установи, че за определена категория кредитополучатели (по кредити с общ размер 3,5 млрд. лв. от общ кредитен портфейл в размер на 5,4 млрд. лева) липсва съществена информация за финансовото им състояние и/или целевото усвояване на кредита. Бяха установени съществени индикации за кредитен риск относно възстановимостта на кредитни експозиции в тази категория, което би могло да доведе до съществени обезценки, но поради недостатъчната информация одиторите не бяха в състояние да коментират размера на необходимите допълнителни обезценки.

След установените нарушения БНБ назначи цялостна оценка на активите на КТБ, а след това удължи специалния надзор

Заключението на одиторските фирми показаха, че в КТБ има дефицит от 4,222 млрд. лв.

Направените констатации и заключения в Доклад от надзорна инспекция в КТБ позволяват да се направи обосновано заключение, че контролните и ръководните органи на банката са прилагали порочни банкови и бизнес практики, като са представяли неверни и подвеждащи финансови и надзорни отчети. Това съвпада с изводите, направени от констатациите в докладите на трите одиторски компании, посочват от БНБ. Отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на минус 3,745 млрд. лв., както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания.

„Отчетените от банката съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (-188.03 %), съотношение на капитала от първи ред (-188.03 %) и съотношение на капиталовата адекватност (-180.18 %) са в нарушение на капиталовите изисквания”, коментират от БНБ

От централната банка посочват още, че в КТБ са постъпили уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, и волеизявления за прихващане на задължения към банката с вземания към нея, придобити по договори за цесия. Квесторите уведомяват, че към 31.10.2014 г. прехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1,184 млрд. лева, а волеизявленията за прихващане са на стойност 779 055 хил. лева.

„Дори всички уведомления за цесии и прихващания да бъдат отразени в счетоводните регистри на банката, финансовият резултат на КТБ към 30.09.2014 г. би се подобрил само с 161,468 млн. лева в резултат на обезценки, които биха били освободени (респективно сторнирани) по погасени изцяло или частично задължения към банката, в резултат на направените волеизявления за прихващане на посочената по-горе стойност. В резултат, собственият капитал на КТБ би останал отрицателна величина”, подчертават от БНБ

„Съгласно Закона за кредитните институции, Българската народна банка задължително отнема издадения лиценз на банката поради неплатежоспособност, когато установи, че собственият й капитал е отрицателна величина”, допълват от БНБ.

Официалното съобщение на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ можете да видите ТУК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ