Били ли са цените на петрола изкуствено завишавани

Били ли са цените на петрола изкуствено завишавани

Били ли са цените на петрола изкуствено завишавани

Един от най-коментираните през последните месеци въпроси е дали цените на горивата по бензиностанциите са реални. През последните години шофьорите може да са плащали повече за бензин, защото банките и останалите търговци вероятно са злоупотребявали с цените на петрола така, както са правили с лихвените проценти, заключава „Дейли телеграф“, позовавайки се на официален доклад.

Още през 2007 г. официални представители на Централната банка в Ню Йорк са подозирали, че ключовият лихвен процент Либор, който служи като основа за определяне на лихвените проценти на редица кредити, не е отразявал истинно движенията на пазарите. През април 2008 г. Федералната резервна банка в Ню Йорк е предупредила изрично служител на британската банка „Барклис”, че финансовата институция участва в измама, с която „се вписва в останалата част от тълпата”, имайки предвид останалите големи банки в света.

Опасенията за основателността на цените на петрола нараснаха, след като доклад за Г20 установи, че пазарът е уязвим на „манипулации или изкривяване”.

Какъв е проблемът? Търговците на дребно използват борсовите цени на петрола, за да определят собствените си тарифи и, за да решават колко да плащат за бъдещи доставки.

В същото време цената на фючърсите на търгувания в Лондон петрол сорт Брент е база при определянето на около 80% от цените на международно-търгуваните петролни контракти.

Това е един от основните проблеми, повдигнати в доклада на Г-20.
В проучването се посочва, че целият пазар се отчита на „доброволен" принцип, което означава, че банките и енергийните компании могат да избират кои сделки и съответно кои цени да правят публично достояние. Така те има възможност да влияят на пазара, за да подкрепят собствените си печалби, създавайки частична картина на търговията.

В тази връзка политици и активисти призоваха британското правителство да разшири разследването, започнало във връзка със скандала около лихвения процент Либор, за да се установи дали цените на петрола не са били също изкуствено завишавани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ