Българите - първи по консумация на хляб в Европа

Българите - първи по консумация на хляб в Европа

Българите - първи по консумация на хляб в Европа

Страната ни е най-големият потребител на хляб в Европа. На всеки българин се падат по 95 килограма купен хляб годишно. България е и на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни (87 на сто).

Това посочва проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI) за 2013 г., актуализирано през януари 2015 г. по повод Международното изложение на хлебни и сладкарски изделия и свързаните с тях производства, което ще се открие днес в Мадрид, съобщи БТА.

Наблюдението включва 12 страни от Европейския съюз, плюс Турция, Русия и Украйна. Според него средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно. Единствено турците ядат повече хляб от българите - средно 104 килограма на човек за една година. Турция е и най-големият производител на хляб според това проучване, с нейните 8,3 милиона тона през 2013 г., докато България е произвела 689 000 тона. Най-малко хляб се яде във Великобритания - 32 килограма на човек на година. 

България е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни (87%), следвана от Холандия (85%) и Великобритания (80%). В същото време по-ниско заплащане на работник за един час труд отколкото в България (2,55 евро на час) има само в Русия (2 евро) и в Украйна (1,5 евро) 

Най-добре платени са датските хлебари (35 евро на час). 

В проучването е посочено, че ситуацията в хлебопекарния сектор в България се е стабилизирала със стабилизирането на цените на енергията и определянето на минимални цени. В същото време хлебопекарите са под натиска на търговските вериги заради умножаващия се брой хипермаркети, които предлагат замразени хлебни продукти или полуфабрикати на много ниски цени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ