Данъчна амнистия връща в Кипър 4 млрд.евро

Данъчна амнистия връща в Кипър 4 млрд.евро

Данъчна амнистия връща в Кипър 4 млрд.евро

За да стоиш на едно място, трябва непрекъснато да тичаш. Тази мъдрост на Алиса от „Огледалния свят” важи с особена сила в кризата. В дългия маратон е за предпочитане бизнесът от две приятелски държави да си сътрудничи, вместо да се конкурира.

Това послание отправиха икономическите министри Трайчо Трайков и Антонис Пасхалидис на конференцията в Никозия „Развитие на сътрудничеството между България и Кипър и ролята на медиите”. Тя беше организирана от БТА и Кипърската информационна агенция по повод 50-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

Кипър е на пето място сред най-големите чужди инвеститори в България през периода 1997-2009 г. с общо 1.9 млрд. евро директни инвестиции. Нашите инвестиции на острова са около 123 млн. евро, плюс работещите там българи (между 27 и 40 хил. души). Министър Трайков увери домакините, че страната ни вече е в състояние да предложи активни мерки за стимулиране на чуждестранните инвестиции като индивидуално административно обслужване, помощ в квалификацията на персонала и възможност за кешово субсидиране на иновативните сектори в икономиката.

Кипър е пример за това как да бъдат решавани проблемите на кризата. На острова се поощрява децентрализацията на енергийните проекти – 2 процента от приходите от ветропарковете и другите възобновяеми енергийни източници остават в бюджета на общините, които са ги реализирали.

Данъчната амнистия също е с голям ефект. За период от месец всички притежатели на сметки на острова и чужбина, които не са били декларирани дотогава, са имали възможност да легализират парите си срещу данък от 5%. В резултат в страната били върнати 4 млрд. евро.

Трайков призова да следваме кипърския принцип и в туризма: по-добре затворени хотели, отколкото пълни с туристи, с които не искаме да се асоциираме в бъдеще. Което отнесено към нас означава: привличане на платежеспособни кипърски туристи чрез реклама на възможностите на България за ловен, СПА и културно-религиозен туризъм.

„Искаме страната ви да стане един от основните ни партньори за съвместни проекти в развитието на конгресния туризъм”, каза президентът на Кипърската организация по туризъм Алекос Орунтиотис.

България и Кипър да бъдат инициатори на общо становище на ЕС за развитие на културния туризъм, апелира директорът на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов. Той постави и въпроса за неотложната нужда от национален регистър на културните ни паметници.

 

Пепа Витанова

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ