До две години таблетите изцяло ще детронират персоналните компютри

До две години таблетите изцяло ще детронират персоналните компютри

От няколко години насам таблетите постепенно и сигурно вървят по петите на РС системите и изяждат част от техния пазарен дял. Сега обаче съревнованието очевидно достига до финалната си права и резултатът от него може да бъде само един, прогнозира TechRadar.

Според известната маркетингова компания IDC за пръв път досега таблетите ще изпреварят персоналните компютри по продажби в последното тримесечие на годината. С други думи, тази Коледа повече хора ще си купят таблети, отколкото РС-та.

Това, което може да не знаете е, че персоналните компютри все пак ще продадат повече бройки за цялата 2013 г. в сравнение с техните мобилни конкуренти. Поне засега. Според IDC до 2015 г. тенденцията ще се обърне напълно и само след две години таблетите категорично ще задминат РС-тата по продажби.

Причините за това са две.

От една страна анализаторската компания прогнозира, че проблемите на самия РС пазар ще продължат да се задълбочават и търсенето да намалее още повече. IDC  вече коригира прогнозата си за продажбите през последния месец с 10 процента и счита, че към 2017 г. общите продажби на РС ще се сринат до едва 13 процента от пазара на „всички свързани устройства“, в който влизат още таблети, смартфони и лаптопи.

Напълно различна е ситуацията при глобалния пазар на умните телефони, където IDC предрича, че до 2015 г. годишно ще се продават по 1.4 милиарда бройки от тях. Това ще даде на смартфоните дял от 69 процента от същия този пазар на свързани устройства. През 2013 г. пазарът на смартфоните ще се увеличи с 10.6 процента и тенденцията може да продължи в следващите няколко години. Едва към 2017 г. растежът ще се забави и ще възлиза на 3.1 процента, тъй като пазарът ще се пренасити и растящата популярност на бюджетните смартфони постепенно ще свали размера на приходите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ