ЕК: Трусовете в банковия сектор – проблем за макроикономическата стабилност в България

ЕК: Трусовете в банковия сектор – проблем за макроикономическата стабилност в България

ЕК: Трусовете в банковия сектор – проблем за макроикономическата стабилност в България

Необходимо е българското правителство  да предприеме решителни мерки за преодоляване на проблемите в банковия сектор, които са сигнал за слабости в надзора и могат да окажат значително влияние върху макроикономическата стабилност. Това посочва Европейската комисия в доклад за страната ни.

В него ЕК оценява положително усилията на България в областите бизнес среда, пенсионна реформа, административна реформа, борба с корупцията, енергетика, образование и здравеопазване, но напредъкът все още е недостатъчен и страната следва да продължи изпълнението на ангажиментите си за адресиране на предизвикателствата в тези области.

Еврокомисията е идентифицирала още четири области, за които са необходими допълнителни усилия от правителството - небанков финансов сектор, фискална политика, активни политики на пазара на труда и регулаторната рамка за производствата при несъстоятелност и за намаляване на задлъжнялостта.

ЕК поставя акцент и върху подобряването на събираемостта на данъчните приходи и борбата със сивата икономика. В оценката си ЕК посочва като важна предпоставка за подкрепа на фискалната стабилност повишаването на ефективността на разходите в здравната система, което изисква продължаване на вече предприетите от правителството реформи.

Същевременно МВФ призова България да действа решително срещу слабостите, разкрити с фалита на КТБ, за да възстанови доверието към банковия надзор.

„Банковата система показа устойчивост на щетите от кризата с КТБ, но това не намалява необходимостта да се вземат мерки срещу слабостите, разкрити от фалита на КТБ, за да се възстанови доверието в регулаторните институции, както и да се засилят средствата за справяне с кризи”,  пише в доклад на Международния валутен фонд.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ