Испански готвач създаде вкусен парфюм

Испански готвач създаде вкусен парфюм

Испанският сладкар Хорди Лока създаде парфюм, който мирише толкова вкусно, че ти иде да го изядеш... или човека, който го носи. Nuvol di Llimona („Лимонен облак”) ухае на бергамот, топло мляко и разтопено масло. Това не е първият експеримент на кулинаря с ароматите. Той се прочу в родината си с това, че създава десерти, които миришат на известни марки парфюми. Хиляди гастрономи се стичат в прочутия му ресторант „Селар де Кан Рока”, за да опитат от аристократичните изкушения.

Сега Рока е решил да обърне стратегията си и да започне да прави серия от парфюми, които миришат като сладкиши. 33-годишният испанец се интересува от аромати отдавна. Преди седем години той получава просветление на парфюмерийния щанд на голяма верига – много от най-известните аромати съдържат същите съставки, каквито се използват и във висшата кулинария. В резултат на това създава десерт, базиран на парфюма Eternity на Калвин Клайн, в който мандарините се съчетават фантастично с желе от портокалови цветчета, босилек и ванилов крем. Огромният успех го кара да създаде още 24 ядивни парфюма, вдъхновени от такива уханни хитове като флоралния Miracle на Lancôme и земния Terre на Hermes, в който е дестилирана истинска пръст. Не всички парфюми обаче стават за кухнята, открива Рока. „Така и не успяхме да накараме Шанел №5 да стане приятен за небцето. В него има твърде много алдехиди”, разказва готвачът.

Много по-лесно е да се направи вкусен парфюм, убеден е той. Неговото първо ухание наистина не се яде, но е вдъхновено от истински десерт на име Лимонен Дестилат. Рока разработва специален спрей, с който усилва уханието на сладкото изкушение. И тук идва изненадата. „Клиентите започнаха да питат дали могат да си го купят за вкъщи. Затова си казах – ами да го направим!”, споделя творецът.

Така се ражда Nuvol de Llimona. С помощта на парфюмера от Барселона Агусти Видал Рока прави хиляда 100-милилитрови шишенца от уханието, което сега се продава в ресторанта му. Успехът е забележителен – само през първата седмица разчувстваните вечерящи купуват 300 бройки от оцененото на 50 евро шишенце. „Единственият проблем е, че ме кара да огладнявам”, сподели една от първите собственички на парфюма пред сп. „Тайм”.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ