Кралският монетен двор обмисля сеченето на биткойни

Кралският монетен двор обмисля сеченето на биткойни

Един от Норманските острови, коронно владение на Великобритания, реши да отсече официални биткойн монети за първи път в света. За това съобщава в. „Файненшъл таймс“, позовавайки се на документи от Олдърни.

Остров Олдърни още от лятото се опитва да се договори за партидата с Кралския монетен двор. Островът иска да стане първият в света център, който оперира с реални, физически биткойни. Властите планират да създадат обменни пунктове, платежни системи и хранилища за новите монети.

Биткойните, които вероятно ще съдържат злато, вероятно първоначално ще бъдат пуснати като специална серия, с която няма да може да се пазарува в магазина, но собствениците им ще могат да ги обменят за виртуални биткойни. Парите от продажбата им вероятно ще отиват в джоба на Кралския монетен двор и властите на Олдърни.

Досега частни компании са секли биткойни, но за първи път това ще бъде направено от държавен монетен двор.

Засега обаче възможността е само на етап обсъждане, обясни директорът на Кралския монетен двор Дейвид Янчевски, който обаче потвърди, че разглежда варианта.

В момента биткойнът е най-популярната криптовалута. Една от най-характерните й особености е децентрализираността – издаването и обращението й не се регулира от никого. Криптовалутата не е обезпечена с нищо, но въпреки това стойността й непрекъснато расте. До началото на 2013 г. стойността й бе около 13 долара, а на 29 ноември т.г. котировките й достигнаха рекордна стойност от 1242 долара. До 2. декември цената на един биткойн падна до 840 долара. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ