Стажантски договори ще се борят с безработицата

Стажантски договори ще се борят с безработицата

Стажантски договори ще се борят с безработицата

Националният съвет за тристранно сътрудничество разглежда днес поправка в Кодекса на труда, с която се въвежда специален договор за стажуване при работодател.

Според новия текст всеки младеж, който има диплома, но няма опит по специалността, ще подписва договор при започване на стаж при работодател, като заплатата му не може да бъде под минималната за страната. Правителството и социалните партньори ще обсъдят и някои от мерките за намаляване на административната тежест, предаде Дарик. 

Идеята за въвеждане на стажантски договори беше предложена още при предишното правителство, като целта беше да се даде възможност на младите хора да натрупат стаж, който да се зачита за трудов и осигурителен. Сега поправката има за цел и да се бори с младежката безработица, обясни в ефира на Дарик социалният министър Хасан Адемов.

На днешното заседание ще бъдат обсъдени и мерки за намаляване на административната тежест, свързани с установяването, разследването и регистрирането на трудови злополуки, удължаването на работното време и приемането на декларация по член 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ