Стресът като конструктивна сила

Стресът като конструктивна сила

Постоянно слушам за това как стресът вреди на здравето, отношенията ви с хората и пречи на доброто представяне. Въпреки че тези рискове са реални, последните изследвания показват, че работата под напрежение може действително да има положително въздействие върху производителността и ефективността, ако се управлява правилно. И така, какво може да превърне стреса в конструктивна сила?

Какво казват експертите?

„Стресът е неизбежен. Ние живеем в един свят на постоянни тревоги, промени и несигурност. Трябва да свикнете с него”, смята Джъстин Менкъс, експерт в областта на психологията. Стресът може да бъде добър или лош в зависимост от това как го използвате. В действителност начинът по който се справяте с напрежението може да ви отличи като лидер и да ви даде предимство в кариерата. Тук са няколко принципа, които да следвате.

Напрежението в тялото, учестената сърдечна дейност са показатели за това колко ви е грижа за задачата, която предстои да свършите. В действителност, според Менкъс, усещането, че сте под голям стрес е пряко свързано с важността на дейността. "Ако тя не е от значение, вие нямаше да се притеснявате", казва той. След като разберете, че притеснението е индикатор, а не симптом на дисфункция или причина за паника, може да реагирате на него по-рационално.

След като установите какво ви тревожи трябва да настроите вашия начин на мислене. Изследванията показват, че изявата на стрес определя неговия ефект върху вас. Нашият мозък работи много по-добре при положителни, отколкото при отрицателни и неутрални емоции.

Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате. Една от защитите, които можете да приложите, когато се сблъсквате с тревога или безпокойство е да си припомните какво може да засегне стресът и какво не. Твърде много хора прекарват времето си, чувствайки се зле за неща, които просто не могат да променят.

Създайте си мрежа от подкрепа. Обградете се с хора, които не се оплакват или не размишляват върху неща, които не могат да се променят. Може да не използвате винаги тази опция, но мисълта, че я има също действа успокояващо.

 Ами Гало за Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ