Румъния се готви да се лиши от най-ценните си компании

Румъния се готви да се лиши от най-ценните си компании

Още през първите дни на новата година стана ясно, че румънската държава се готви да се раздели с най-ценните си компании, като ги пусне за приватизация. Страната е подложена на натиск от Международния валутен фонд (МФВ) да продължи приватизационната програма, стартирала в началото на 2000 г., пише в. „Адевърул".

Програмата бе прекратена през 2006 г. заради скандал с продажбата на „Електрика Мунтения Суд” , който завърши с изпращане на съд за подкопаване на националната икономика на тогавашния министър на икономиката Кодруц Шереш, припомня румънският вестник.

За шестте години на програмата Румъния приватизира големи енергийни компании като „Петром” (купена от OMV), „Дистригаз Суф” („Же Де Еф Сюез”), „Дистригаз Норд” (Е.ОН) и дистрибуторите на газ в „Олтения” (ЧЕЗ),” Молдова” (Е.ОН), „Банат и Добруджа” (Енел).

Вестникът отбелязва, че споразумението от предпазен тип, което Румъния подписа с МВФ в началото на 2011 г., е открило за външните кредитори възможността да поставят изключително драстични условия на румънското правителство, включително и обявяването за приватизация на най-ценните компании, които все още са притежание на държавата.

Очаква се през настоящата година да бъдат пуснати за приватизация „Хидроелектрика”, която е оценена на 3,4 млрд. евро, „Ромгаз” (2,7 млрд. евро), „Нуклеарелектрика” (1,3 млрд. евро.).

Според изчисления на „Адевърул" само с обявяването на борсата на миноритарните пакети акции на тези три компании държавата би трябвало да инкасира теоретично 875 млн. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ