Швеция експериментира с 6-часов работен ден

Швеция експериментира с 6-часов работен ден

Вторият по големина град в Швеция Гьотеборг ще стане поле на интересен нов експеримент. Там шведите ще проверят какви ще бъдат ефектите, ако се работи по 6-часов работен ден при същото заплащане. Инициативата е на зам.-кмета на Гьотеборг Матс Пилхем от лявата партия, пише в. "Локал", цитиран от Дир.бг.

Пилхем смята, че скъсената работна седмица ще повиши производителността на служителите, ще намали болничните и служителите ще се чувстват по-добре психически и физически. Той разказа, че схемата вече била изпробвана от местен автомобилен завод и е дала обещаващи резултати. Градоначалникът обясни, че в другите сектори, като например в сферата на социалните грижи, проблемът не е в липсата на служители, а в неефективността на работата им, която се дължи на дългите смени. По мнението му скъсяването на работния ден ще намали този проблем, а също така ще спомогне за разкриването на нови работни места. 

Общинският съвет в града ще изпробва новия работен график в два отдела - единият ще е с намаленото време, а в другото ведомство ще работят по старата 40-часова схема на седмица. В края на експеримента резултатите ще бъдат сравнени. 

Политиците от опозицията обаче осъдиха новата инициатива. Според представителите на десницата скъсената работна седмица е популистки ход заради предстоящите избори в страната. Те казаха, че подобен експеримент в стокхолмска болница се провалил, след като служители недоволствали, че само някои привилегировани колеги работели по 6 часа на ден. Освен това разходите на болницата скочили рязко и принудили ръководството да направи съкращения сред служителите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Трус в Румъния стресна Северна България
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Откриха обявените за издирване плевенски ученици
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса