Ще летим директно от София до Белград

Ще летим директно от София до Белград

Българските и сръбските граждани ще могат да летят директно между столиците на двете държави догодина. Това разкри председателят на правителството на Сърбия Ивица Дачич след среща с министър-председателя Пламен Орешарски. По думите му през следващата година ще бъде разкрита директна авиолиния Белград-София.

„Очаква се отваряне на линия и до Варна. Това е голяма крачка напред в нашето свързване. Разговаряхме за множество икономически проекти”, каза Дачич, цитиран от „Фокус“. „Трябва да видим какво ще правим с железопътната връзка, защото част от нея все още не е електрифицирана. Трябва да си поставим високи цели. Основен цел трябва да е изграждането на транспортния коридор”, добави той.

„През следващата година ще трябва да бъде организирано съвместно заседание на двете правителство, включително и тристранно с Румъния. Подкрепяме позицията на България, когато става дума по въпроса за Шенген например. Не сме минали тези въпроси преди вас, но сме изпитали достатъчно тези стандарти, които понякога са двойни. Няма съседни страни, между които да няма никакви открити въпроси. Смятаме, че няма нито един въпрос между нас, който не може да бъде решен. Трябва да се работи за тяхното решаване”, посочи премиерът на Сърбия.

„Няма нито една причина някой от тези въпроси да бъде тема табу, особено заради това, че всички живеем под едно и също слънце на Балканите, споделяме едни и същи добри и лоши страни на нашия регион. Често по политически въпроси се споменава проблемът с националните малцинства. От наша страна сме напълно готови да работим за това, дори като съветник в моя кабинет имам представител на българската малцинствена група”, заяви Ивица Дачич.

„Имали сте, а ние все още имаме голям праг на задължения, голям процент безработица, имахме много нестабилен период”, добави той. По думите на сръбския премиер Сърбия е направила много за изпълнение на всички критерии за членство в ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ