10-те най-иновативни компании в света

10-те най-иновативни компании в света

10-те най-иновативни компании в света

Всяка година Службата на САЩ по патентите и търговските марки издава стотици хиляди патенти на американски и световни компании. Миналата седмица агенцията публикува собствена класация с топ 50 на световните компании с най-много регистрирани патенти в САЩ през 2011.

Wall Street Journal обаче установява, че многото патенти не гарантират успешен бизнес, нито пък имидж на иновативно присъствие. Често, това може дори да означава точно обратното. И съставя своя класация на 10-те най-големи патентни производители за 2011 г и съответно - най-иновативни компании. Повечето от корпорациите в топ 10 са сред най-слабо представящите във всички отрасли. Цените на акциите на седем от тях са паднали с повече от 40% през 2011 г. Пет от компаниите също така са загубили много пари миналата година. Hitachi и Panasonic например, които са в класацията, загубиха по повече от 1 млрд. долара всяка.

От топ 10 на компаниите само три са особено успешни. В продължение на години, те са имали голям пазарен дял и силно печеливш бизнес. Корейският гигант Toshiba е изключително успешна компания в потребителската електроника, Microsoft доминира на пазара на операционни системи, а IBM е лидер на пазара на компютри. Тези фирми са били в състояние да разчитат на своите постоянни потоци от приходи в подкрепа на големи инвестиции в научни изследвания и развитие. Някои невероятно успешни технологични компании дори не са в топ 25. Компания като Apple е езва на 39-то в списъка. Kodak междувременно подаде молба за фалит, въпреки че има много патенти в продължение на години.

24 / 7 Wall St прави преглед на най-големите получатели на патенти в САЩ за последните пет години, според годишните доклади на международните финансови институции. За да илюстрира как патентите са свързани с фирменото представяне, те са разгледали продажбите, печалбата и промяната в цената на акциите през последните пет години на компаниите в топ 10.

В няколко поредни дни ще ви представим 10-те най-иновативни компании на годината според Wall Street Journal

10. Hitachi Ltd. JP

> Издадени патенти през 2011г.: 1465

> Страна: Япония

> Печалба: -1,1 милиарда долара

> Продажби: $ 96 млрд.

> 5-годишна промяна на цените на акциите: -47,7%

> Стойност: 473-та най-голяма в света

Hitachi е 38-та по големина компания в Япония. Това е огромна и невероятно разнообразна корпорация с големи дялове в 11 отделни индустрии, включително електроника, строителство, автомобилни системи и телекомуникации. С такъв масив на бизнеса компанията се занимава с много изследвания и заявки за патенти. През 2011 г. е спечелила 1465 американски патента. Но акциите на компанията са намалели с 47,7% през последните пет години.

9. Hon Hai Precision Industry Co. TW

>Издадени патенти през 2011г.: 1514

> Държава: Тайван

> Печалба: $ 2,4 млрд.

> Продажби: $ 61,2 млрд.

> 5-годишна промяна на цените на акциите: -63,69%

> Стойност: 189-та най-голяма в света

Hon Hai Precision Industry е най-голямата компания в Тайван, с повече от 60 млрд. долара в продажбите през миналата година. Въпреки това името на фирмата не се радва на масова популярност. Акциите на Hon Hai са намалели с 63% през последните пет години. От 2009 г. годишният процент на патентите на компанията се е удвоил.

Очаквайте продължение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ