Innowave Summit 2022 събра над 300 стартъпа в областта на екосистемите

 Innowave Summit 2022 събра над 300 стартъпа в областта на екосистемите

Innowave Summit 2022 събра над 300 стартъпа в областта на екосистемите

Над 1000 посетители, повече от 55 спонсора, партньора и изложителя, над 300 стартъпа и 25 медийни партньора събра шестото издание на Innowave Summit, което се проведе в румънския град Клуж-Напока в партньорство с община Варна

Innowave Summit отново бе място за среща на бизнеса, за реализиране на партньорства, за откриване на таланти и инвеститори, за демонстриране на добри практики и полезни модели, за открит диалог между представители на локалните екосистеми и високопоставени представители на европейските институции. Място за стартиране на локални национални и европейски инициативи в полза на младежта, образованието и иновациите . 

Сред официалните гости на събитието бяха еврокомисарят по иновациите Мария Габриел, президентът на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас, румънският премиер Николае Чука и др. 

Президентът на България, Румен Радев поздрави участниците в събитието чрез видеообръщение.  “За мен е важно да насърчавам инициативи които подобряват икономическото състояние на България, особено когато те започват от локално/местно ниво. Искам да поздравя организаторите на Innowave Summit за техния подход отдолу на горе за използването на регионален диалог, като мощен инструмент за положителна промяна на средата. Високо оценявам че тазгодишното издание е фокусирано върху науката, образованието, иновациите и младежта”, отбеляза държавният глава.

Председателят на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас похвали усилията, положени на ниво местни общности, които иновационните и стартъп общности на Варна и Клуж-Напока са положили за създаване на платформата StartupCities.

„Това събитие е от изключително значение. Европейският комитет на регионите подкрепя напълно усилията за създаване на паневропейска екосистема, но тази работа може да започне само на местно ниво, с участието на кметове и региони в цяла Европа. Бих искал да обявя намерението на моя град, Солун, да бъде третият основен стълб на Innowave. Наред със Румъния и България, вярвам, че Гърция ще има позиция в тази изключително важна инициатива.", подчерта Апостолос Цицикостас.

„Иновациите започват на местно ниво и това е една от причините, поради които трябва да инвестираме в този ключов сектор. Освен това трябва да обединим всички участници в екосистемата: университетите и кметовете играят ключова роля в формирането на бъдещето на политиките за иновации.", заяви Мария Габриел.

"Европа е лидер по отношение на науката, има силни индустриални сили, сега е моментът да обединим силите си и да имаме нова Европейска програма за иновации с две основни цели: от една страна, трябва да инвестираме в стратегически области, които са полезни за нашите граждани, като например енергията, културата, транспорта, селското стопанство и от друга страна, трябва да свържем различни регионални иновационни екосистеми, за да изградим паневропейска иновационна екосистема. Ето защо посланието, идващо от Innowave Summit Клуж-Напока, е толкова силно: на това събитие имаме местни заинтересовани страни, но също така имаме кметове и местни лидери, идващи от други европейски зони. Това е единственият път към успеха: да работим заедно, да обединяваме общностите, да инвестираме в нашите таланти, да утвърждаваме Европа като техен дом“, допълни тя.

„Присъствието в Клуж-Напока на това събитие на европейския комисар Мария Габриел и председателя на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас ни показва значението на събитието Innowave Summit в областта на иновациите и технологиите. Това събитие е изключително важно за бъдещето на Клуж, бъдещето на Румъния и бъдещето на Европа, тъй като то адресира най-важните проблеми, пред които сме изправени в света днес, от енергийната независимост, която трябва да гарантираме в лицето на Русия, към въпроси, свързани с околната среда, за намаляване на замърсяването, подкрепа за чист транспорт, по-добро здравеопазване и качеството на живот на нашите общности.", каза кметът на Клуж-Напока Емил Бок. "Иновациите в крайна сметка означават решения за по-добър живот на гражданите, но и по-добре платени работни места. Това са сред основните причини да вярваме и подкрепяме мисията на Innowave Summit. Обсъдих с комисаря няколко предложения, сред които финансиране в университетите в Клуж, но и в Европа, на стартиращи фирми, създадени от студенти, които имат креативни идеи. Те могат да получат финансиране, с което да развият идеята си и да създадат работни места и след това да привлекат и други инвестиции. Фактът, че имаме представители от 28 държави тук, в Клуж-Напока, е знак, че имаме силна Европа и че заедно винаги ще побеждаваме, независимо от пречките, пред които ще се изправим", допълни той.

В контекста на Европейската година на младежта Innowave Summit демонстрира как два европейски града работят заедно за да изведат младежта и образованието на следващото ниво, отбеляза основателя на Innowave Summit и председател на управителния съвет на Български Бизнес Форуми Димитър Василев. "Днес Движението Innowave показва нагледно, че основен двигател в развитието на градовете са и трябва да бъдат експертите. Общата визия, споделяна от всички в Innowave, е да обединим дигиталните лидери на Европа и да създадем и развием иновационни екосистеми. Заедно можем да превърнем тази визия в реалност.”, обобщи той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ