От форума на "Мениджър": Бизнес и държава размениха ролите си в Зеления преход

От форума на Мениджър: Бизнес и държава размениха ролите си в Зеления преход

От форума на "Мениджър": Бизнес и държава размениха ролите си в Зеления преход

Трябва да променим поведението, мнението и нагласите си към зеления преход. Реалните инвестиции трябва да се насочат към такива инициативи, които са бизнес устойчиви и да създадат среда за тази устойчивост. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов по време на откриващия панел "Горещите аспекти на зелената политика" на 14-ия Зелен форум, организиран от списание "Мениджър", който се провежда днес в Интер Експо център. 

Това, което ние наричаме зелена сделка, е комплекс от политики, които обхващат всичко - храни, дигитализация, води, енергетика, транспорт и др., а от друга страна това всъщност е ребрандиране на нещо, което съществува от години, каза министърът на околната среда и водите Юлиан Попов. 

"Аз лично съм критик на Плана за възстановяване и устойчивост. Това беше безобразие, че въобще съществува, но след като той беше приет и тези пари се раздават, трябва да ги употребим добре, но да видим има ли сфери, в които да тласнем тези реални средства. Реалните инвестиции трябва да се насочат към такива инициативи, които са бизнес устойчиви и да създадат среда за тази устойчивост. "Марица-Изток" е един невероятен актив, който обаче може да бъде експлоатиран с честни бизнес действия. Там могат да се привлекат активи за десетки милиарда лева", посочи екоминистърът.

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите. Снимка: Николай Дойчинов 

Има достатъчно пари зеленият преход да се случи, но посланието, което хората чуват е объркващо, коментира  д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за икономическо регионално развитие - Стара Загора. 

"Хората не са много осъзнати по отношение на зеления преход, защото цялата комуникация в общественото пространство е под мантрата "Брюксел каза". Ние чуваме за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, в който тези 40% редукция на въглеродните емисии, никъде не е записано, че трябва да стане вследствие на затваряне на който и да било ТЕЦ", посочи тя. И призова: крайно време е да променим отношението към себе си, крайно време е да разберем, че можем да живеем по-чисто, по-качествено без това да се отрази негативно на стандарта на живот, който имаме. Ние трябва да осъзнаем, че това е за нашето развитие, за наследството, което оставяме след нас включително като начин на мислене и отношение, което имаме като ресурси", отбеляза тя.

Тя посочи, че в Стара Загора вече има клъстер проекти, един от които е проект за малка мащабна пилотна водородна долина, която да даде отговорите на предизвикателството Маришкия басейн да се превърне в един от големите водородни хъбове на Европа.

Зеленият преход не е заради политиците в Европа, а за нас и нашите поколения, обобщи д-р Румяна Грозева. 

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за икономическо регионално развитие - Стара Загора. Снимка: Николай Дойчинов 

Една от компаниите, опериращи у нас които от самото начало залагат в планирането си енергийна неутралност е "Веолия". "Това, което правим във "Веолия" е решенията, които съществуват за този зелен преход, по наши разчети около 80% от тези решения съществуват, а другите 20 са иновативни, които сега се развиват. През 2010 г. придобихме мажоритарен дял в "Софийска вода". Първото нещо, което направихме, е да инвестираме и да планираме енергийна неутралност. Резултатът до днес - в края на 2022 година водният цикъл на София от водохващането до вливането на отпадъчните води в река Искър, целият този цикъл е на 90% енергийно неутрален, ние тази енергия я произвеждаме на място", каза Мариана Итева, Веолия, регионален директор индустриално бизнес развитие - ЦИЕ, заместник-регионален директор - България и член на Съвета на директорите на Софийска вода АД.  

Мариана Итева, Веолия,  регионален директор индустриално бизнес развитие - ЦИЕ, заместник-регионален директор - България и член на Съвета на директорите на Софийска вода АД. Снимка: Николай Дойчинов

Итева разказа още, че "Веолия" е започнала един процес на трансформация на техните ТЕЦ-ове, включително тази в Познан, където само за 3 години са намалили с 45% въглеродните емисии. 

Липсата на яснота как точно ще се случи зеления преход е един от основните проблеми, смята Руслан Стефанов, главен икономист и програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията.

"На глобално ниво има разбиране, че човечеството е изправено пред проблемно затопляне на планетата и зеления преход е опит да предотвратим подобно развитие. Индустриална трансформация съществува навсякъде в съвременния свят. Но има и противоречащи си конфликтни точки. В енергетиката, например, всяко действие за устойчивост има своите разходи и има своите проблеми от гледна точка на сигурност. В България липсва перспективата тези инструменти, които имаме и собствената национална визия, тоест, разбирането за това този преход какво означава - технологично, икономически, кои ще са губещите и печелещите страни и т.н.", посочи Стефанов.

Руслан Стефанов, главен икономист и програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Николай Дойчинов

На въпрос как вижда България след 5 години и откъде ще дойде промяната министър Юлиян Попов отговори, че ако преди 15 години политиката е движела нещата, а бизнесът е казвал, че е скъпо, то сега ролите са обърнати - бизнесът дърпа нещата напред, а държавата назад.

"Ние сме много за развитието на технологиите и глобалната конкуренция. Трябва да отворим възможността бизнесът да навлезе и да води този процес, а ние като правителство да го подпомагаме, а не да го спираме.", добави той.

На въпрос какво да се предприеме в краткосрочен план като мерки и стъпки, министър Попов посочи, че трябва да се гарантират честни отворени търгове за новите технологии. Според него, е важно в допълнението на Закона за климата да се включи траекторията за намаляване на въглеродните емисии до 2050 година. 

***

Генерални партньори: VeoliaYettelОББ Асет Мениджмънтphotomate.

Събитието се осъществява със специалната подкрепа на: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД.

Oсновни партньори: AurubisPhillip Morris Bulgaria.

С подкрепата на: PwC.

Институционални партньори са Българска стопанска камараИнститут за енергиен мениджмънтАсоциация на индустриалния капитал в България.

Медийни партньори:  bTV Media Group , BNT

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила