Британски университети намаляват таксите

Британски университети намаляват таксите

Британски университети намаляват таксите

Един от всеки пет университета в Англия ще намали таксите си за обучение до под 7500 лири на година, съобщава „Дейли Мейл”. Общо 24 учебни иституции за висше образование в страната обявиха планове да намалят изискваните от студентите вноски в замяна на гаранция, че приемът в тях ще бъде разширен. Става дума за по-нови учебни заведения, обясниха експерти. 

Решението на университетите беше оповестено седмици преди финалния срок за подаване на документи за 2012 г. Това означава, че таксите на хиляди младежи, които са кандидатствали за образование, могат да бъдат намалени под очакваното.

От Националния съюз на студентите в Англия обаче се опасяват, че опитът на правителството да запази средните такси под 7500 евро все пак няма да бъде от полза за учащите и кандидат-студентите от семейства с по-ниски доходи. Причината е, че много от учебните институции са намалили сумите, които плащат за стипендии, за да заплатят покачването на таксите.

Вместо стипендии, които снабдяват с джобни пари най-бедните студенти в Англия, сега те предлагат на младежите субсидия, която намалява сумата, която университетът иска от тях да заемат, за да платят образованието си.

През декември 2010 г. британското правителство одобри планове да утрои таксите във висшите учебни заведения в страната до 9000 лири. Това решение стана повод за недоволство и студентски протести.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ