Валери Петров и Милен Врабевски - европейски граждани на 2013 г.

Валери Петров и Милен Врабевски - европейски граждани на 2013 г.

Валери Петров и Милен Врабевски - европейски граждани на 2013 г.

Академик Валери Петров и председателят на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски са българските лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година. Те бяха номинирани първо от национално жури, състоящо се от трима трима български евродепутати — Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д).

Европейското жури под председателството на заместник-председателя на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция) одобри издигнатите кандидатури.

Наградата за европейски гражданин се присъжда от 2008 г. насам на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в общността.

Общо 43 лауреата от 21 държави членки ще получат тази година почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомври в Брюксел. Българският носител на наградата за миналата година бе механикът от „Коста Конкордия” Петър Петров, помогнал за спасяването на повече от 500 души на борда на потъващия круизен лайнер.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ