Въвеждат мерки за облекчаване на трафика по "Хемус"

Въвеждат мерки за облекчаване на трафика по Хемус

Въвеждат се мерки, които да облекчат движението по магистрала „Хемус” в участъка на ремонта на виадукт „Елешница”, съобщиха от регионалното министерство.

В сила влиза нова организация на движението според която през седмицата:

движението в посока София – Варна ще става в две ленти за движение.

В неделя, от 10,30 ч., когато се очаква увеличаване на трафика към София, движението в две ленти ще бъде пренасочено в посока Варна – София.

Тази организация ще се прилага до приключването на ремонта, който по план трябва да продължи до 11 октомври. Отделно, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е изискала от изпълнителя на ремонтите „Автомагистрали” ЕАД, да ускори сроковете, като се работи включително рано сутрин и късно вечер с използване на осветителна техника, и през почивните дни.

Поводът за предприетите мерки е километричното задръстване на магистралата, образувало се на 8 септември в района на „Елешница” в посока към София. Пряко засегнати от продължилата няколко часа тапа още тогава споделиха пред „Мениджър Нюз” наблюдения, че противно на всякаква логика интензивното придвижване към столицата след празниците е ставало само в една лента, а в обратната посока, към Варна – в две.

Министър Терзиева е разпоредила проверка по случая, която е установила, че първият сигнал за образуване на колона е постъпил на дежурния телефон на ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в 17.00 ч.

В 17.20 ч. е била извършената проверка на място от фирмата, отговаряща за поддръжката на пътя, която е установила, че към този час колоната се е движела с постоянна скорост, а дължината й е била около 1,5-2 км.

Незабавно е било разпоредено да се осигурят две ленти за движение в посока София. Това обаче не е било направено, тъй като от Пътна полиция са изразили опасения, че участъкът е със значителен надлъжен наклон (спускане), пускането на две ленти осигурява възможност за изпреварване с по-висока скорост и по тези причини съществува реална опасност от пътно-транспортни произшествия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ