Въвеждат мерки за облекчаване на трафика по "Хемус"

Въвеждат мерки за облекчаване на трафика по Хемус

Въвеждат мерки за облекчаване на трафика по "Хемус"

Въвеждат се мерки, които да облекчат движението по магистрала „Хемус” в участъка на ремонта на виадукт „Елешница”, съобщиха от регионалното министерство.

В сила влиза нова организация на движението според която през седмицата:

движението в посока София – Варна ще става в две ленти за движение.

В неделя, от 10,30 ч., когато се очаква увеличаване на трафика към София, движението в две ленти ще бъде пренасочено в посока Варна – София.

Тази организация ще се прилага до приключването на ремонта, който по план трябва да продължи до 11 октомври. Отделно, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е изискала от изпълнителя на ремонтите „Автомагистрали” ЕАД, да ускори сроковете, като се работи включително рано сутрин и късно вечер с използване на осветителна техника, и през почивните дни.

Поводът за предприетите мерки е километричното задръстване на магистралата, образувало се на 8 септември в района на „Елешница” в посока към София. Пряко засегнати от продължилата няколко часа тапа още тогава споделиха пред „Мениджър Нюз” наблюдения, че противно на всякаква логика интензивното придвижване към столицата след празниците е ставало само в една лента, а в обратната посока, към Варна – в две.

Министър Терзиева е разпоредила проверка по случая, която е установила, че първият сигнал за образуване на колона е постъпил на дежурния телефон на ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в 17.00 ч.

В 17.20 ч. е била извършената проверка на място от фирмата, отговаряща за поддръжката на пътя, която е установила, че към този час колоната се е движела с постоянна скорост, а дължината й е била около 1,5-2 км.

Незабавно е било разпоредено да се осигурят две ленти за движение в посока София. Това обаче не е било направено, тъй като от Пътна полиция са изразили опасения, че участъкът е със значителен надлъжен наклон (спускане), пускането на две ленти осигурява възможност за изпреварване с по-висока скорост и по тези причини съществува реална опасност от пътно-транспортни произшествия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ